Orzechowo – kawowy tort bezowy

Tort bezowy z kawą i orzechami laskowymi to jeden z najsmaczniejszych tortów, jakie kiedykolwiek próbowałam. Możesz go spróbować, a efekt będzie niesamowity. Poznaj przepisy:

Połączenie prawidłowo przygotowanej bezy, kremu kawowego i orzechowej warstwy czekoladowej to pokusa nie do odparcia.

Ten deser jest nie tylko piękny i pyszny, ale także łatwy do zrobienia.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 filiżanki orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut
  • 1/2 filiżanki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek, ubij białka do uzyskania sztywnej piany i dodaj połowę cukru. Dodaj posiekane orzechy, cynamon, żółtka i na koniec resztę cukru. Ponownie dobrze ubić, aż wszystko zostanie dobrze wymieszane.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i ułóż na niej małe kulki ciasta (o średnicy ok. 2 cali/5 cm). Piec je w temperaturze 210 stopni Celsjusza, aż staną się złotobrązowe (około 20 minut).
  3. Ostrożnie wyjmij beziki z blachy do pieczenia i przed podaniem obtocz je w mielonej kawie.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
  5. Za pomocą miksera elektrycznego ubij białka, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodawać cukier, po 1 łyżce na raz, ubijając do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Wmieszać kawę i wanilię.
  6. Rozprowadzić bezę równomiernie na blasze, formując koło o średnicy 30 cm (12 cali). Posypać orzechami laskowymi i wiórkami czekoladowymi.
  7. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 110°C. Piec przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia na 1 godzinę w piekarniku. Przenieś na stojak i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zdejmij papier pergaminowy z patelni. Podawać z bitą śmietaną, jeśli jest taka potrzeba.

Beza

Beza to słodki, przejrzysty włoski deser, który powstał w Neapolu, a obecnie jest popularny na całym świecie. Stał się jednym z najbardziej znanych ciast we Włoszech, a jego obecność w menu jest obowiązkowa. Ciasto bezowe przygotowuje się z jajek, cukru i skrobi. Jego charakterystyczną cechą jest zewnętrzna powłoka, która łatwo pęka i odsłania przewiewne, puszyste wnętrze.

Beza może być spożywana pojedynczo lub jako składnik innych deserów, takich jak parfaity czy lody. Bezami dekoruje się również ciasta i torty przed podaniem.

Orzechowo-kawowy tort bezowy jest bardzo prostym deserem, ale mimo to zachowuje swój wyjątkowy urok. Nie wymaga wiele czasu i wysiłku przy przyrządzaniu, a jest niezwykle smaczny.

Bezę do tortu „Orzechy laskowe i beza kawowa” należy przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ wymaga ona czasu na schłodzenie.