Drugie śniadanie

Jednym z najważniejszych posiłków podczas dnia jest drugie śniadanie. Nie powinno być one zbyt kaloryczne, a zarazem nie należy go w żadnym przypadku pomijać. Jest to posiłek przejściowy między najważniejszym posiłkiem dnia – śniadaniem, a największym posiłkiem dnia – obiadem. Co zatem jeść na drugie śniadanie? Kluczowe jest aby zabić w sobie uczucie głodu, najlepiej małym kosztem.

Kreatywnych pomysłów na pożywne drugie śniadania są tysiące. Od najprostszych jak po prostu kanapki czy omlety, po te bardziej skomplikowane jak wrapy czy też nawet francuskie krążki z jabłkami i cynamonem na drugie śniadanie. Popularne w ostatnim czasie są także wafle ryżowe, które służą jako zastępstwo kromek pszennego chleba – spełniają one swoją rolę, gdyż mają bardzo mało kalorii, a ułożyć możemy na nich praktycznie wszystko. Wspomniałem jednak o krążkach francuskich i na pewno wielu z was zaciekawiłem. Jak więc przygotować takie krążki? Oto krótki przepis na pożywne, a zarazem kreatywne drugie śniadanie. Przepisy:

W celu przygotowania francuskich krążków z jabłkami i cynamonem potrzebować będziemy dwóch opakowań ciasta francuskiego, najlepiej o wymiarach 25 na 40 centymetrów. Niezbędne będą dwa duże jabłka, kurze jajko, duża łyżka mleka, dwie łyżki cukru brązowego lub białego, jedna niewielka łyżeczka cynamonu oraz cukier puder, którym posypywać będziemy przygotowane krążki.

Rozpoczniemy od obrania jabłek, a następnie pokroimy je na niewielkie plastry. Ich grubość powinna mieścić się w przedziale od 7 do 9 milimetrów. Kolejno, przy pomocy standardowego szklanego kieliszka usuwać będziemy gniazda nasienne z jabłek. Przejdziemy teraz do ciasta francuskiego, które należy rozwinąć na stolnicy i pokroić na paseczki – najlepiej o długości 12 centymetrów. Kolejnym krokiem będzie owinięcie ciastem plasterków jabłek, które wcześniej skroiliśmy. Gotowe krążki układamy na blaszce do pieczenia, ówcześnie wykładając ją papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C, a w międzyczasie przygotowujemy polewę na krążki. W tym celu rozmącić należy żółtka z dużą łyżką mleka, a powstałym roztworem delikatnie posmarować nim krążki. Jeszcze przed pieczeniem posypujemy krążki cukrem oraz cynamonem. Blachę wkładamy do nagrzanego już piekarnika i zostawiamy na około 30 minut. Ważna uwaga jest taka, aby stale kontrolować nasze krążki – gotowe są wtedy, kiedy są zarumienione i uzyskają delikatnie pozłacany kolor.

Po odczekaniu 30 minut wyjmujemy nasze francuskie krążki z piekarnika i czekamy aż ostygną. Po ich ochłodzeniu, posypujemy je delikatnie cukrem pudrem. To wszystko! Przygotowaliśmy pożywne drugie śniadanie, którego smak zachęci nas do częstszego sięgania po nowe pomysły na drugie śniadania.