Zawsze warto rozwijać swoje pasje i zainteresowania. Dla wielu osób, taką pasją może być szeroko pojęte gotowanie. Dlaczego mielibyśmy przygotowywać zwykłe drożdżówki, jeśli możemy przygotować przepyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi? Brzmi dobrze, prawda? Zatem, do dzieła! Poznajmy przepisy:
Aby przygotować rogaliki, będziemy musieli wpierw udać się na zakupy i przygotować kilka niezbędnych składników.
Potrzebować będziemy przede wszystkim drożdży – wystarczy około 30 gramów świeżych drożdży.
Potrzebna nam będzie:
- szklanka mleka,
- cztery szklanki pszennej mąki (najlepiej tortowej),
- pięć dużych łyżek cukru,
- dwa kurze jajka,
- 35 gramów wysokiej jakości masła,
- dwie duże łyżki śmietany o zawartości 18% tłuszczu
- oraz oczywiście, gwóźdź programu – słoik powideł śliwkowych o pojemności nie mniejszej niż 300 gramów.
Na początek powinniśmy przygotować wszystkie produkty. Należy rozcieńczyć drożdże i dodać do nich łyżeczkę pszennej mąki, a także łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszając, powoli dolewamy szklankę przygotowanego wcześniej mleka, dodajemy do niego również odrobinę ciepłej wody. Mieszamy jeszcze przez kilkanaście sekund, po czym miksturę odkładamy do wyrośnięcia w miejscu ciepłym. Kolejny etap rozpoczynamy wtedy, kiedy rozczyn drożdżowy będzie już perfekcyjnie wyrośnięty. Wsypujemy wtedy do średniej rozmiarów miski mąkę oraz wbijamy do niej przygotowane wcześniej kurze jajko. Dodajemy cukier i do miski wlewamy również wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość uważnie mieszamy w taki sposób, aby utworzyło nam się ciasto. W międzyczasie, ciągle mieszając, do miski dodajemy śmietanę 18% i czekamy, aż wszystkie składniki utworzą jedną całość. Kolejnym etapem będzie roztopienie masła na patelni – ważne jest, aby nie dodawać go od razu do ciasta. Powinniśmy odczekać kilka minut aż będzie przynajmniej letnie i dopiero wtedy dodać je do ciasta.
Kontynuujemy mieszanie do czasu, w którym masło skomponuje się z pozostałą częścią ciasta.
Do gry wkracza stolnica. Rozkładamy ją w dogodnym miejscu i posypujemy mąką. Wyrobione wcześniej ciasto drożdżowe również „dekorujemy” odrobiną mąki, rozkładamy na stolnicy i wałkujemy na kształt dużego koła. Rozwałkowane ciasto radełkiem dzielimy na trójkąciki, na które starannie układamy łyżeczkę powideł śliwkowych – kolejno całość zwijamy formując rogaliki. Takie działanie powtarzamy przy każdym powstałym trójkąciku.
Gotowe rogaliki umieszczamy na blaszce do pieczenia, a następnie w piekarniku. Rogaliki wstawiamy teraz do piekarnika, który powinien zostać nagrzany do 200 stopni. Pieczemy je przez około 20 minut do czasu ich zarumienienia. Bacznie obserwujemy rogaliki, gdyż każdy piekarnik różni się specyfikacją. W jednym czas pieczenia może być dłuższy, w drugim krótszy. Smacznego!