Goszcząc rodzinę czy też znajomych w naszym domu chcielibyśmy zaskoczyć ich jakimś nowym smakiem. Nowym ciastem, które zrobi taką furorę, że każdy będzie pytał nas o przepis. W tym celu warto przygotować meksykański warkocz czekoladowy, który jest pysznym smakołykiem, nadal niezbyt popularnym w naszym kraju. Mimo że nazwy potraw często mogą mylić co do ich pochodzenia, tak meksykański czekoladowy warkocz faktycznie pochodzi z Meksyku. Polska i Meksyk to dwa zupełnie różne bieguny kulinarne, dlatego omawiany warkocz z pewnością będzie czymś innowacyjnym na naszym stole podczas przyjęcia.
Czekoladowy warkocz meksykański – przepisy
Przygotowując meksykański przysmak potrzebować będziemy wielu niezbędnych składników. Wymagana będzie:
- szklanka mleka,
- 30g świeżych drożdży,
- dwie szklanki pszennej mąki,
- 50g białego cukru,
- odrobina soli,
- dwa jajka,
- dwa żółtka
- i 70g masła.
Wymienione wyżej składniki pozwolą nam do wyrobienia idealnego ciasta pod meksykański warkocz. Główną częścią deseru jest jednak nadzienie, do którego potrzebować będziemy 90g masła, pół szklanki płatków migdałowych, 50g cukru trzcinowego, szklankę świeżego kakao, dwa żółtka, małą łyżeczkę cynamonu oraz małą łyżeczkę tortowej mąki. Dodatkowym elementem deseru jest posypka, którą przygotujemy z wykorzystaniem 55g cukru trzcinowego, łyżeczki cynamonu oraz 50g masła.
Gotowanie rozpoczynamy jak zawsze od ciasta. Drożdże do ciasta należy rozetrzeć w szklance, dodając do niej łyżeczkę cukru, dużą łyżkę mąki oraz 50ml mleka. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, odstawiamy drożdże do wyrośnięcia – powinno to potrwać około ośmiu minut. W tym samym czasie do gry wkracza miska, do której wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, a po kilku minutach wlewamy do niej przygotowany wcześniej roztwór drożdżowy. Dodajemy pozostałą część mleka i całość bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej przez około trzy minuty. Do ciasta niezbędne będzie dodanie jajek i żółtek, po ich wrzuceniu całość ponownie dokładnie mieszamy wyrabiając ciasto – przerywamy na chwilę w celu dodania masła i kontynuujemy przerwaną czynność przez najbliższe osiem minut lub do momentu, w którym ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Całość powinniśmy nakryć folią, a następnie odstawić na bok na czas jego wyrośnięcia – ten nie powinien przekraczać dwóch pełnych godzin.
Aby nie tracić czasu, możemy od razu zabrać się za przygotowywanie nadzienia, co jest czynnością stosunkowo krótką. Niezbędny będzie mikser, którym perfekcyjnie wymieszamy masło, płatki migdałowe, cukier, kakao, żółtka, cynamon oraz mąkę. Miksujemy całość do czasu, w którym uzyskamy gładką i gęstą konsystencję nadzienia. Przygotowane ciasto należy rozwałkować i rozsmarować na nim przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę i odstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie, wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 40 minut. Gotowe!