Czas na nasz ulubiony pszenno-żytni chleb na zakwasie. Wilgotny, sycący, elastyczny, lekko kwaskowy i zaskakująco lekki jak na swoją masę. Po prostu nasz ideał wśród chlebów. Wszystko szykowane od podstaw, bo zakwas już wyszedł z lodówki i tego nie zauważyłam, dlatego sama produkcja trwała aż 4 dni, ale jak zawsze – warto. Jeżeli macie zakwas w domu, to całość zajmie nie więcej niż jedną noc.
Poniższy przepis to modyfikacja przepisu pozyskanego od mamy oczywiście :). Tak się składa, że z tego przepisu upiekłam mój pierwszy w życiu chleb. Przepis niezawodny, banalnie prosty i nie wymagający dużych nakładów pracy i składników, dla opornych można rzec :).
Jeżeli nie macie zakwasu, to zabawę zaczynamy 3 dni wcześniej, szykując zakwas (najlepiej i tak użyć takiego kilkutygodniowego). Gdy zakwas jest gotowy, po prostu mieszamy składniki, odstawiamy całość na 2 godziny. Po 2 godzinach rozkładamy na foremki i co najważniejsze, odbieramy porcję zakwasu na kolejne chleby, co by się już nie bawić za dużo. Ciasto w foremkach zostawiamy na 5 godzin lub całą noc (musi urosnąć, tak z 1,5 raza przynajmniej, a najlepiej 2), a rano tylko wrzucamy do pieca i na śniadanie cieszymy się świeżym chlebem.
Ciepły z zimnym masłem to jedna z tych rzeczy, na wspomnienie której mam ciarki i uśmiech na twarzy. Może jestem trochę dziwna, ale jedzenie to jedna z podstawowych radości życia, może myślę o nim zdecydowanie za dużo, ale sprawia mi to radość i tyle.

- 1 kg mąki 650
- 1 szklanka mąki żytniej
- ½ szklanka otrębów (np. owsianych)
- 1 szklanka dowolnych pestek lub nie (dynia, słonecznik, siemie, czarnuszka, mieszanki, itd.)
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- zakwas (około 400 ml)
- 1 l wody gazowanej
- W sporej misce połącz wszystkie suche składniki.
- Zakwas rozrób z wodą i dodaj do suchych składników.
- Teraz wszystko wymieszaj łyżką, a najlepiej niech miesza ktoś z dobrym bicem, bo to trochę męcząca sprawa.
- Tak wymieszane ciasto zostaw na 2 godziny w misce.
- Po dwóch godzinach przełóż ciasto do dwóch podłużnych form (ok. 30×10 cm) wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
- Odłóż formy na około 5 godzin.
- Piecz chleby w 180°C prze 1 godzinę.
- Po wyjęciu z pieca wyjmij chleb z formy i połóż na boku na kratce do wystudzenia.