Pszenno – żytni chleb na zakwasie

Czas na nasz ulubiony pszenno-żytni chleb na zakwasie. Wilgotny, sycący, elastyczny, lekko kwaskowy i zaskakująco lekki jak na swoją masę. Po prostu nasz ideał wśród chlebów. Wszystko szykowane od podstaw, bo zakwas już wyszedł z lodówki i tego nie zauważyłam, dlatego sama produkcja trwała aż 4 dni, ale jak zawsze – warto. Jeżeli macie zakwas w domu, to całość zajmie nie więcej niż jedną noc.

Poniższy przepis to modyfikacja przepisu pozyskanego od mamy oczywiście :). Tak się składa, że z tego przepisu upiekłam mój pierwszy w życiu chleb. Przepis niezawodny, banalnie prosty i nie wymagający dużych nakładów pracy i składników, dla opornych można rzec :).

Jeżeli nie macie zakwasu, to zabawę zaczynamy 3 dni wcześniej, szykując zakwas (najlepiej i tak użyć takiego kilkutygodniowego). Gdy zakwas jest gotowy, po prostu mieszamy składniki, odstawiamy całość na 2 godziny. Po 2 godzinach rozkładamy na foremki i co najważniejsze, odbieramy porcję zakwasu na kolejne chleby, co by się już nie bawić za dużo. Ciasto w foremkach zostawiamy na 5 godzin lub całą noc (musi urosnąć, tak z 1,5 raza przynajmniej, a najlepiej 2), a rano tylko wrzucamy do pieca i na śniadanie cieszymy się świeżym chlebem.

Ciepły z zimnym masłem to jedna z tych rzeczy, na wspomnienie której mam ciarki i uśmiech na twarzy. Może jestem trochę dziwna, ale jedzenie to jedna z podstawowych radości życia, może myślę o nim zdecydowanie za dużo, ale sprawia mi to radość i tyle.

pszenno-żytni chleb

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut pracy i 8 godzin odpoczynku :)
  • 1 kg mąki 650
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • ½ szklanka otrębów (np. owsianych)
  • 1 szklanka dowolnych pestek lub nie (dynia, słonecznik, siemie, czarnuszka, mieszanki, itd.)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • zakwas (około 400 ml)
  • 1 l wody gazowanej

Przygotowanie
  1. W sporej misce połącz wszystkie suche składniki.
  2. Zakwas rozrób z wodą i dodaj do suchych składników.
  3. Teraz wszystko wymieszaj łyżką, a najlepiej niech miesza ktoś z dobrym bicem, bo to trochę męcząca sprawa.
  4. Tak wymieszane ciasto zostaw na 2 godziny w misce.
  5. Po dwóch godzinach przełóż ciasto do dwóch podłużnych form (ok. 30×10 cm) wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
  6. Odłóż formy na około 5 godzin.
  7. Piecz chleby w 180°C prze 1 godzinę.
  8. Po wyjęciu z pieca wyjmij chleb z formy i połóż na boku na kratce do wystudzenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


1 × pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>