Zupa rybna

Zup rybnych jest tyle ile osób ją gotujących. Tą wersję przedstawiła mi mama. W oryginale nazywa się nowojorska, ale co w niej takiego nowojorskiego to nie wiem. Wiem za to, że jest pyszna, lekko kwaskowa i zarazem delikatna w smaku. Biała ryba, trochę owoców morza, pomidory, por, seler, cebula i czosnek. Z przypraw tymianek, ostra papryka, sól i pieprz. Prosta, szybka i przyjemna w produkcji. Po prostu lekka zupa na lato.

zupa rybna

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
  • 1 litr bulionu warzywnego/rybnego/wody
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łodygi selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 filet z dorsza
  • 250 g owoców morza (na jakie się ma ochotę)
  • puszka krojonych pomidorów
  • ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeża pietruszka
  • łyżka tymianku świeżego (lub łyżeczka suszonego)
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie
  1. W garnku na maśle podsmaż posiekaną cebulę, pora i czosnek.
  2. Łodygi selera potnij w talarki i dorzuć do garnka.
  3. Po chwili całość zalej bulionem/wodą i doprowadź do wrzenia.
  4. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat.
  5. Dodaj rybę pokrojoną w mniejsze kawałki około 3 cm i całość delikatnie gotuj 5 minut.
  6. Dopraw solą, papryką, tymiankiem i pieprzem.
  7. Dodaj owoce morza i gotuj 2 minuty od momentu ponownego wrzenia.
  8. Podawaj od razu z pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× osiem = 40

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>