Zupa kokosowa – tom kha

Dziś podjęłam eksperyment. Kilka lat temu eksperymentowałam z mlekiem kokosowym i efekt był taki: obiad pycha, a ja cała czerwona i spuchnięta. No to lekarz lekko stwierdził alergię i tak kilka lat omijałam wszystko co z kokosem związane. Ale koniec tego. Postanowiłam sprawdzić, czy to alergia czy chwilowa słabość organizmu. Padło na ostrą tajską zupę kokosową, zwaną również tom kha.

Ciekawa jest sama budowa nazwy tej zupy. Tom oznacza po prostu gotujący, czyli zupę, kha kokos, a to jaki konkret w niej znajdziemy(kurczaka, tofu, krewetki czy wieprzowinę) podpowiada nam końcówka. W naszym przypadku dodaliśmy do tom kha krewetek, to też dokładnie rzecz ujmując mamy tom kha thale.

Wracając do tego co w zupie pływa. O ile samo przygotowanie zupy jest banalne, to aby zgromadzić składniki, trzeba się troszkę nachodzić. Podstawą oczywiście jest mleko kokosowe, do tego galangal (ciężko dostępny), dlatego ze spokojem można zastąpić go imbirem, chilli, trawa cytrynowa, liście kafiru (dostałam tylko suszone), grzybki (np. shiitake), kolendra, limonka i bulion lub woda. Pokusiłam się o dodanie jeszcze naszych szparagów i pomidorków, przez co zupa się lekko zaczerwieniła :).

A jaki był efekt? Zupa pyszna, a ja cała, bez śladu alergii :). To otwiera wiele możliwości :D.

 

zupa-kokosowa-tom-ka

Tom kha

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody/bulionu
  • 5 łodyg trawy cytrynowej
  • papryczka chilli
  • 10 liści kafiru
  • 4 ząbki czosnku
  • dymka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z jednej limonki
  • 7 cm imbiru świeżego
  • świeża kolendra do posypania
  • 2 łyżki sosu rybnego
Dodatkowo:
  • szparagi
  • pieczone pomidorki
  • krewetki

Przygotowanie
  1. Rozbij twarde części trawy cytrynowej.
  2. Posiekaj papryczkę, cebule i czosnek.
  3. Pokrój imbir.
  4. Wszystkie składniki (poza mokrymi) umieść w garnku.
  5. Całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj 20 minut. Uważaj bo mleko szybko nabiera temperatury wrzenia i zaczyna kipieć.
  6. Po tym czasie odcedź zupę od farfocli i ponownie postaw na gazie.
  7. Dodaj bulionu, dopraw zupę sosem rybnym i limonką, ewentualnie pastą chilli.
  8. Na talerzu umieść wszystkie dodatki, zalej zupą, posyp kolendrą i podawaj gorącą.
  9. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 2 = siedem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>