Zupa czosnkowa

Kuchnię czeską każdy kojarzy z kminkiem, smażonym syrem i oczywiście zupą czosnkową. Tego ostatniego raczej nie wspominamy zbyt dobrze. Ale nie ma co, należy odczarować tłustą, słoną, mało zdrową i na pewno ciężkostrawną kuchnię czeską. Kilka zmian, więcej warzyw, zdecydowanie mnie tłuszczu, a smak może być równie dobry, jak nie lepszy.

Do tego zadania pierwszy ustawił się Adam. Nie powiem, wyzwanie było ogromne – zupa czosnkowa. Zdarzyło mi się ją jeść w Czechach. Nie ma co dużo pisać, słony, tłusty rosół z kostki o smaku granulatu czosnkowego, oczywiście pełny roztopionego żółtego sera i tostowych, maślanych grzanek. Ale to nie znaczy, że nie da się tego zrobić smacznie. Adam z wiadomych względów usunął ser, ugotował własny bulion, użył prawdziwego czosnku i ciemnego pieczywa, dodał sporo pietruszki i przypraw, a do całości użył niewielkiej ilości masła. Efekt – mnie zwaliło z nóg, ale to sami musicie sprawdzić.

zupa czosnkowa

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut (gdy masz gotowy bulion)
  • 1 litr bulion (warzywny, wołowy, drobiowy)
  • 2 ziemniaki
  • 1 główka czosnku
  • 3 kromki chleba żytniego (najlepiej czerstwe)
  • łyżeczka masła lub oliwy
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki kminku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • świeże oregano do posypania

Przygotowanie
  1. Zagotuj bulion i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą prawie ugotowane.
  3. W tym czasie pokrój w kostkę dwie kromki i podsmażaj je na suchej patelni, aż uzyskasz grzanki.
  4. Odłóż grzanki na bok.
  5. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim wyciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Smaż dwie, trzy minuty na średnim ogniu, aby czosnek się nie przypalił.
  7. Wkrusz na patelnię pozostałą kromkę chleba i całość wymieszaj.
  8. Podsmażaj do momentu, aż chleb wchłonie całe masło.
  9. Przełóż zawartość patelni do garnka z bulionem.
  10. W miseczce roztrzep jajka i również wlej je do garnka, mieszając zupę.
  11. Całość dopraw kminkiem, pieprzem i solą.
  12. Podawaj z grzankami, siekaną pietruszką i świeżym oregano :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery + 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>