Zupa curry z batatem, szpinakiem i indykiem

Gdy dopadnie Was chęć na coś azjatyckiego, polecam curry, które jest tak uniwersalne, że można do niego dodać wszystko lub przekształcić na zupę. Dzisiaj padło na zupę z czerwoną pastą curry z batatami, szpinakiem i indykiem na mleku kokosowym. Całość jest lekko pikantna, mocno słodka i lekko kwaskowata, dzięki czemu jest orzeźwiająca, sycąca i po prostu pyszna.

zupa curry z batatem i szpinakiem

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 250 g szpinaku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 polędwiczka z indyka
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (z tego przepisu -> http://splendorwkuchni.pl/pasta-curry/)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • garść posiekanego szczypiorku
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie
  1. Pokrój indyka na 2 cm kawałki, batata w kostkę, marchewkę w słupki.
  2. Posikaną cebulę podsmaż w garnku o grubym dnie.
  3. Dorzuć pastę curry i smaż jeszcze 3 minuty.
  4. Dodaj indyka i obsmaż go z każdej strony.
  5. Dodaj marchewkę i bataty.
  6. Całość zalej bulionem, dodaj sos rybny i gotuj 10 minut.
  7. Dodaj pomidory i duś jeszcze 5 minut.
  8. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj całość.
  9. Na koniec posyp kolendrą i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 × pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>