Gdy dopadnie Was chęć na coś azjatyckiego, polecam curry, które jest tak uniwersalne, że można do niego dodać wszystko lub przekształcić na zupę. Dzisiaj padło na zupę z czerwoną pastą curry z batatami, szpinakiem i indykiem na mleku kokosowym. Całość jest lekko pikantna, mocno słodka i lekko kwaskowata, dzięki czemu jest orzeźwiająca, sycąca i po prostu pyszna.
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1 batat
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 250 g szpinaku
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 polędwiczka z indyka
- 2 łyżki czerwonej pasty curry (z tego przepisu -> http://splendorwkuchni.pl/pasta-curry/)
- 1 łyżka sosu rybnego
- garść posiekanego szczypiorku
- świeża kolendra
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Pokrój indyka na 2 cm kawałki, batata w kostkę, marchewkę w słupki.
- Posikaną cebulę podsmaż w garnku o grubym dnie.
- Dorzuć pastę curry i smaż jeszcze 3 minuty.
- Dodaj indyka i obsmaż go z każdej strony.
- Dodaj marchewkę i bataty.
- Całość zalej bulionem, dodaj sos rybny i gotuj 10 minut.
- Dodaj pomidory i duś jeszcze 5 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj całość.
- Na koniec posyp kolendrą i szczypiorkiem.