Klasyczna meksykańska zupa aztecka. Pikantna, rozgrzewająca i pyszna. Każdy ją zna, choć nie każdy robił w domu, a w sumie to nic trudnego. Bulion, pomidory, ostra papryka, fasola, kukurydza. No i oczywiście kukurydziane nachosy lub tortille. Można dodać awokado, kurczaka, śmietanę, limonkę i oregano, jak zawsze, w kuchni można wszystko :).
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
- 2 tortille kukurydziane pokrojone w paski
- 8 pomidorów (lub 3 puszki)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,7 litra bulionu
- 2 papryczki chili
- szklanka kukurydzy
- szklanka czerwonej fasoli
- 2 piersi z kurczaka
- posiekana pietruszka
- świeże oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Posiekaną cebule, czosnek i papryczki podsmaż w garnku, dodaj pokrojone pomidory i chwilę smaż całość.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym.
- Dodaj bulion, fasolę i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj 10 minut.
- Kurczaka ugotuj osobno w osolonej wodzie, a następnie poszarp go na mniejsze części.
- Podpiecz na suchej patelni tortille.
- W miseczkach umieść kawałki kurczaka, połamane kawałki tortilli i całość zalej gorącą zupą.
- Podawaj ze świeżą pietruszką oraz oregano.
- Smacznego.
Rozpusta dla kubków smakowych! <3 Wspaniała zupka