Zupa Aztecka

Klasyczna meksykańska zupa aztecka. Pikantna, rozgrzewająca i pyszna. Każdy ją zna, choć nie każdy robił w domu, a w sumie to nic trudnego. Bulion, pomidory, ostra papryka, fasola, kukurydza. No i oczywiście kukurydziane nachosy lub tortille. Można dodać awokado, kurczaka, śmietanę, limonkę i oregano, jak zawsze, w kuchni można wszystko :).

zupa aztecka

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
  • 2 tortille kukurydziane pokrojone w paski
  • 8 pomidorów (lub 3 puszki)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,7 litra bulionu
  • 2 papryczki chili
  • szklanka kukurydzy
  • szklanka czerwonej fasoli
  • 2 piersi z kurczaka
  • posiekana pietruszka
  • świeże oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie
  1. Posiekaną cebule, czosnek i papryczki podsmaż w garnku, dodaj pokrojone pomidory i chwilę smaż całość.
  2. Całość zmiksuj blenderem ręcznym.
  3. Dodaj bulion, fasolę i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj 10 minut.
  4. Kurczaka ugotuj osobno w osolonej wodzie, a następnie poszarp go na mniejsze części.
  5. Podpiecz na suchej patelni tortille.
  6. W miseczkach umieść kawałki kurczaka, połamane kawałki tortilli i całość zalej gorącą zupą.
  7. Podawaj ze świeżą pietruszką oraz oregano.
  8. Smacznego.

Jedna myśl na temat “Zupa Aztecka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć + = 12

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>