Wszyscy chyba znają fish&chips. Smażony dorsz w panierce z frytami i majo. W Wielkiej Brytanii można znaleźć bary, serwujące tylko to danie, tzw. the chippie. Fish&chips (jak wszystko co smażone) jest pyszne, ale żadna to filozofia usmażyć dorsza czy przygotować frytki. Fish&chips posłużyły za inspirację, punkt wyjścia, a w efekcie powstały ziemniaki faszerowane dorszem z majo kaparowo-cytrynowym. Zdecydowanie lżejsza wersja, choć syci tak samo :).
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
- około 0,5 kg dorsza lub łupacza (filetu)
- 5 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- posiekana pietruszka
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 4 czubate łyżki majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka kaparów
- pieprz i sól
- posiekany koperek
- oliwa
Przygotowanie
Ziemniaki:
- Umyte ziemniaki przekrój na pół.
- Wylej odrobinę oliwy na dłonie i wysmaruj nią ziemniaki.
- Popiecz pyrki w piekarniku przez 20 minut (180 °C).
Ryba:
- Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Dorsza posiekaj nożem (jak na tatar) i przełóż do miski.
- Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, pietruszkę, ostrą paprykę, jajko, sól i pieprz i całość wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
Majo:
- Posiekaj kapary i wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
Całość:
- Podpieczone ziemniaki wydrąż, aby powstały miseczki.
- Do zagłębień nałóż kopiasto farszu.
- Nafaszerowane ziemniaki ułóż z powrotem na blasze i piecz jeszcze 10 minut w 180 °C.
- Podawaj z kaparowo-cytrynowym majonezem i świeżym koperkiem.