Ziemniaki faszerowane dorszem

Wszyscy chyba znają fish&chips. Smażony dorsz w panierce z frytami i majo. W Wielkiej Brytanii można znaleźć bary, serwujące tylko to danie, tzw. the chippie. Fish&chips (jak wszystko co smażone) jest pyszne, ale żadna to filozofia usmażyć dorsza czy przygotować frytki. Fish&chips posłużyły za inspirację, punkt wyjścia, a w efekcie powstały ziemniaki faszerowane dorszem z majo kaparowo-cytrynowym. Zdecydowanie lżejsza wersja, choć syci tak samo :).

ziemniaki faszerowane dorszem

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
  • około 0,5 kg dorsza lub łupacza (filetu)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana pietruszka
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka kaparów
  • pieprz i sól
  • posiekany koperek
  • oliwa

Przygotowanie
Ziemniaki:
  1. Umyte ziemniaki przekrój na pół.
  2. Wylej odrobinę oliwy na dłonie i wysmaruj nią ziemniaki.
  3. Popiecz pyrki w piekarniku przez 20 minut (180 °C).
Ryba:
  1. Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem.
  2. Dorsza posiekaj nożem (jak na tatar) i przełóż do miski.
  3. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, pietruszkę, ostrą paprykę, jajko, sól i pieprz i całość wymieszaj.
  4. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Majo:
  1. Posiekaj kapary i wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
Całość:
  1. Podpieczone ziemniaki wydrąż, aby powstały miseczki.
  2. Do zagłębień nałóż kopiasto farszu.
  3. Nafaszerowane ziemniaki ułóż z powrotem na blasze i piecz jeszcze 10 minut w 180 °C.
  4. Podawaj z kaparowo-cytrynowym majonezem i świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery + = 13

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>