Zatar

Zatar, za’atar to klasyczna mieszanka przypraw kuchni arabskiej. W podstawowy skład zataru wchodzi sezam, suszony tymianek, sól i sumak. Tak jak w przypadku pierwszych trzech nie ma problemu, tak sumak jest raczej mało popularny w naszej kuchni. Ale tylko w kuchni, ponieważ wystarczy wyjrzeć przez okno, tam owego sumaku multum. Sumak, zwany octowcem to takie ładne drzewko, które wypuszcza wielkie, puszyste, fioletowe szyszki, a na jesień mieni się wszystkimi kolorami tęczy. Nie wiem jak z takiego drzewka pozyskać przyprawę, ale najłatwiej jest po prostu udać się do sklepu.

Rozbudowana wersja zataru posiada odrobinę więcej składników, takich jak suszone zioła: oregano, bazylię, cząber i majeranek. Wybór wersji należy do Was. A najlepiej wypróbować obie.

Zatar można dodawać do warzyw, mięs, zup, albo przygotować z nim chleb. Taka pita z zatarem i oliwą, albo coś w rodzaju foccaci, pycha.

Zatar
Zatar
Składniki
Zatar podstawowy:
  • 4 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżki sezamu
  • ½ łyżeczki soli
Zatar rozbudowany:
  • 2 łyżeczki oregano (suszone)
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki sumaku
  • ¼ szklanki sezamu
  • 1 łyżeczki soli

Przygotowanie
W obydwu wersjach postępowanie jest takie samo:
  1. Na suchej patelni upraż sezam.
  2. W moździerzu rozdrobnij pozostałe przyprawy.
  3. Połącz sól, sezam i przyprawy.
Gotowe :).

 

2 myśli na temat “Zatar”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden + 7 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>