Żarkoje

Jak każdy wie, najlepsze mięso to krowa, dlatego serwujemy żarkoje. Taka kolejna wariacja świata na temat gulaszu wołowego. Długo duszona wołowina, z ziemniakami, papryką, włoszczyzną i kwasem chlebowym. A na górze czapka z ciasta drożdżowego. Wygląda super, no i jak smakuje, zresztą, co tu ma nie smakować :).

Po piwnej wołowinie po flamandzku byliśmy ciekawi jak kwas chlebowy zmieni smak wołowiny. No i jest różnica. Żarkoje jest bardziej delikatne, kwas nadał lekkiej słodyczy, a sos jest dużo lżejszy. Najlepsza jest ta drożdżowa czapa, którą można zagarniać sos. W ogóle sos, obojętnie czy to wołowina po burgundzku, flamandzku, żarkoje czy inny gulasz, sos jest tym co uwielbiam najbardziej. Mięso ok, ale sos!!! Na szczęście w naturze występuję równowaga, więc ja wyjadam Adamowi sos, a on mi mięso :).

A jak zostanie Wam ciasto drożdżowe, to zawsze można równolegle upiec bułki, tutaj w wersji z kminkiem.

żarkoje-TAG

 

Składniki
Wołowina:
  • 500 g wołowiny (użyłam łopatki)
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • czerwona papryka
  • 200 ml bulionu wołowego
  • butelka kwasu chlebowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • łyżka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • masło
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Z drożdży, cukru, łyżki maki i wody zrób zaczyn drożdżowy. Po 15 minutach dodaj zaczyn do mąki i soli i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce.
Gulasz:
  1. Pokrój warzywa (w kostkę, talarki, paski – jak lubisz)
  2. Na maśle podsmaż ziemniaki, włoszczyznę i paprykę. Przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. Następnie podsmaż cebulę i czosnek. Przenieś do naczynia.
  4. Mięso pokrój w kostkę i obsmaż je na patelni. Nie myj jej, dodaj tylko trochę masła.
  5. Podsmażone mięso przełóż do naczynia.
  6. Na patelnię wsyp paprykę w proszku, lekko ją podsmaż, dodaj bulion i koncentrat. Wszystko wymieszaj i przelej do naczynia.
  7. Dolej tyle wody, aby wszystko było przykryte.
  8. Dodaj pieprz, sól i liście laurowe (soli możesz dać więcej niż zwykle, ponieważ ziemniaki wchłoną sporą część).
  9. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C. Po 15 minutach wlej kwas chlebowy i piecz 3 godziny, regularnie uzupełniając płyn kwasem chlebowym, tak aby mięso było przykryte.
Wykończenie:
  1. Gdy żarkoje będzie już gotowe, uformuj z ciasta placek i przykryj nim naczynie z gulaszem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Gotowe :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy + = 5

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>