Jak każdy wie, najlepsze mięso to krowa, dlatego serwujemy żarkoje. Taka kolejna wariacja świata na temat gulaszu wołowego. Długo duszona wołowina, z ziemniakami, papryką, włoszczyzną i kwasem chlebowym. A na górze czapka z ciasta drożdżowego. Wygląda super, no i jak smakuje, zresztą, co tu ma nie smakować :).
Po piwnej wołowinie po flamandzku byliśmy ciekawi jak kwas chlebowy zmieni smak wołowiny. No i jest różnica. Żarkoje jest bardziej delikatne, kwas nadał lekkiej słodyczy, a sos jest dużo lżejszy. Najlepsza jest ta drożdżowa czapa, którą można zagarniać sos. W ogóle sos, obojętnie czy to wołowina po burgundzku, flamandzku, żarkoje czy inny gulasz, sos jest tym co uwielbiam najbardziej. Mięso ok, ale sos!!! Na szczęście w naturze występuję równowaga, więc ja wyjadam Adamowi sos, a on mi mięso :).
A jak zostanie Wam ciasto drożdżowe, to zawsze można równolegle upiec bułki, tutaj w wersji z kminkiem.
- 500 g wołowiny (użyłam łopatki)
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- czerwona papryka
- 200 ml bulionu wołowego
- butelka kwasu chlebowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- łyżka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- masło
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki cukru
- 1 jajko
- Z drożdży, cukru, łyżki maki i wody zrób zaczyn drożdżowy. Po 15 minutach dodaj zaczyn do mąki i soli i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Pokrój warzywa (w kostkę, talarki, paski – jak lubisz)
- Na maśle podsmaż ziemniaki, włoszczyznę i paprykę. Przełóż do naczynia do zapiekania.
- Następnie podsmaż cebulę i czosnek. Przenieś do naczynia.
- Mięso pokrój w kostkę i obsmaż je na patelni. Nie myj jej, dodaj tylko trochę masła.
- Podsmażone mięso przełóż do naczynia.
- Na patelnię wsyp paprykę w proszku, lekko ją podsmaż, dodaj bulion i koncentrat. Wszystko wymieszaj i przelej do naczynia.
- Dolej tyle wody, aby wszystko było przykryte.
- Dodaj pieprz, sól i liście laurowe (soli możesz dać więcej niż zwykle, ponieważ ziemniaki wchłoną sporą część).
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C. Po 15 minutach wlej kwas chlebowy i piecz 3 godziny, regularnie uzupełniając płyn kwasem chlebowym, tak aby mięso było przykryte.
- Gdy żarkoje będzie już gotowe, uformuj z ciasta placek i przykryj nim naczynie z gulaszem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.