Zapiekanka z kaszy gryczanej

Tak to już bywa, że nie wszystko wychodzi tak jak sobie to zaplanujemy. W planach były gołąbki ukraińskie. Inne niż nasze, w sosie grzybowym, z nadzieniem z kaszy gryczanej, grzybów i ziemniaków. Farsz gotowy, kapusta przygotowana, piekarnik nagrzany. Zawijam pierwszego gołębia, kapusta się łamie, drugie podejście i znowu klęska, przy trzecim odpuściłam. To nie brak umiejętności (tłumaczę sobie), tylko taki dzień. A zresztą w mieście sterroryzowanym przez gołębie, nie można oddawać im czci i nazywać ich imieniem potraw. No ale farsz gotowy, piekarnik nagrzany, co teraz? Trzeba sobie jakoś poradzić. Co robiła zawsze mama? Proste – zapiekanka :).

Natłuściłam blaszkę, oprószyłam bułką i wlałam płynny farsz. Po 20 minutach wyszła z pieca pyszna, pachnąca grzybami zapiekanka. Można jeść na ciepło i na zimno, obiadowo albo przekąskowo, jak kto lubi.

zapiekanka-TAG

Składniki
  • pół szklanki grzybów suszonych
  • 3 ziemniaki
  • 50 g surowej kaszy gryczanej
  • 1 mała cebula
  • jajko
  • majeranek
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Noc wcześniej zalej grzyby gorącą wodą. Tak, żeby szklanka była pełna.
  2. Zetrzyj ziemniaki na małych oczkach, posiekaj grzyby (nie wylewaj wody) i cebulę.
  3. Podsmaż cebulę na maśle.
  4. W misce wymieszaj grzyby, ziemniaki, surową kaszę, podsmażoną i ostudzoną cebulę, przyprawy i jajko. Wlej wodę z grzybów do masy.
  5. Blaszkę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wlej płynną masę (tak na wysokość 2-3 cm). Płyn zostanie wchłonięty przez kaszę, a nadmiar wyparuje.
  6. Wstaw blaszkę pod przykryciem (ja przykryłam folią) do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i piecz jeszcze 10 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 7 = czterdzieści dziewięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>