Zakwas żytni

Miło jest upiec własny chleb. Taki chleb zupełnie inaczej smakuje, a jaka satysfakcja :). No ale jest problem, potrzeba zakwasu. Ja swój pierwszy zakwas dostałam od mamy, a potem po prostu za każdym razem odbierałam część ciasta, która stanowi nowy zaczyn i odkładałam go do lodówki. Zakwas w lodówce może wytrzymać około trzech tygodni.

No ale jeżeli nie macie swojego źródła zakwasu, albo zwyczajnie się Wam skończył, bądź zepsuł, bez problemu możecie przygotować go od postaw. Zajmie Wam to około tygodnia, ale dla własnego, świeżego chleba warto :).

zakwas-TAG

Składniki
Czas przygotowania: 3 dni
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 300 ml przegotowanej wody
  • litrowy słoik

Przygotowanie
Dzień 1:
  1. Wymieszaj 100 g mąki i 100 ml wody w słoiku, przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dobę. Takie gdzie nie będzie przeciągu.
  2. Po 12 godzinach przemieszaj zawartość słoika.
Dzień 2:
  1. Do treści w słoiku dodaj kolejne 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw.
  2. Po 12 godzinach przemieszaj zawartość słoika.
Dzień 3:
  1. Do treści w słoiku dodaj kolejne 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw.
  2. Po 12 godzinach przemieszaj zawartość słoika.
Dzień 4:
  1. Zakwas jest gotowy.

 

 

3 myśli na temat “Zakwas żytni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 × jeden =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>