Wołowina po flamandzku

Czas na mięso. A jak mięso to krowa. Pozostając w klimacie belgijskim: wołowina po flamandzku. Od koleżanki z Francji różni się dodatkami. Zamiast wloszczyzny cebula i czosnek, a zamiast burgundzkiego wina belgijskie piwo. Inaczej, ale tak samo urywa…

SAMSUNG CSC

Składniki
  • 0,5 kg wołowiny, np. krzyżowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra ciemnego piwa
  • łyżka cukru (muscovado)
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • masło
  • łyżka musztardy Dijon
  • dwa ciasteczka Speculoos lub kromka żytniego chleba
  • bulion wołowy
  • pietruszka i tymianek związane w bukiet
  • pieprz i sól

Przygotowanie
  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obtocz je w mące.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek.
  3. Na patelni rozgrzej masło i obsmażaj mięso. Najlepiej partiami. Obsmażone mięso przełóż do brytfanki.
  4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek i przełóż do brytfanki.
  5. Na patelnię wlej piwo, dodaj łyżkę cukru. Mieszaj, aż rozpuści się cukier i wszystko dobre co było na patelni. Przelej płyn do brytfanki. Jeżeli nie przykryło to mięsa, to dolej bulionu.
  6. Dodaj łyżkę musztardy i wymieszaj. Dołóż bukiet z pietruszki i tymianku i włóż brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 3 godziny. Kontroluj czy mięso nie wystaje ponad płyn, jeżeli tak, dolewaj bulionu.
  7. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka Speculoos lub pokruszony i podpieczony chleb razowy – zagęści to sos. Gdy będzie za gęsty, dodaj bulionu.
  8. Najlepiej smakuje z pieczywem.
  9. Smacznego :).

 

Jedna myśl na temat “Wołowina po flamandzku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 − = cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>