Wellington

Kuchnia angielska to kuchnia tłusta i ciężka, nie dziwne. Kiedyś, zanim pojawiły się komputerki, praca była fizyczna i ciężka, a klimat na wyspach nie ułatwiał życia. To też takiego wyspiarza trzeba było porządnie nakarmić, co by miał siłę na pracę w porcie czy kopalni.

Takim przykładem solidnego posiłku jest polędwica Wellington. Choć Francuzi przypisują sobie autorstwo tego rarytasu, to niezmiennie twierdzę, że jest to danie angielskie. Już sama nazwa sugeruje – Wellington leży w Wielkiej Brytanii, w hrabstwie Somerset.

Sam Wellington to nic innego, jak kawałek opieczonej polędwicy, zawinięty w cienki omlet, pieczarki i szpinak, zapieczony w cieście francuskim. Rzecz w sumie prosta, ale bardzo czasochłonna. Do tego sos z ogonów wołowych i uczta gotowa. Klasycznie z puree oczywiście.

wellington

Składniki
Czas przygotowania: 2,5 godziny
4 porcje:
  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 4 plastry boczku lub szynki parmeńskiej
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 250 g szpinaku świeżego
  • cebula
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia (użyłam masła, ale trzeba uważać, aby się nie spaliło)

Przygotowanie
  1. Oczyszczoną i osuszoną polędwice podziel na 4 części.
  2. Każdą część przypraw solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  3. Mięso odłóż, aby odpoczęło.
  4. Pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  5. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodaj starte pieczarki.
  6. Pieczarki smaż aż będą całkiem suche, inaczej ciasto podczas pieczenia nam zamoknie.
  7. Każde jajko osobno roztrzep i usmaż 4 cieniutkie i płaskie omleciki. Im większe tym lepiej.
  8. Każdy arkusz ciasta francuskie podziel na pół.
  9. Na desce rozłóż płat foli spożywczej, na niej umieść pojedynczy płat ciasta (rozkładaj tak składniki, aby brzegi pozostały wolne), na środku umieść omlet, na omlecie ułóż liście szpinaku, a na nich cienką warstwę pieczarek.
  10. Polędwicę zawiń w boczek lub szynkę i ułóż po środku.
  11. Teraz część najtrudniejsza. Zawiń tak ciasto z polędwicą i farszem, aby powstała szczelna paczuszka. W tym pomoże Ci folia na której ułożyłeś ciasto.
  12. Na koniec zawiń całość w folię jak cukierek i schowaj na 30 minut do zamrażalnika.
  13. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  14. Polędwicę wyjmij z foli i połóż ją na papierze do pieczenia łączeniem do spodu. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i umieść w piekarniku.
  15. Piecz około 15-20 minut w zależności od grubości mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 − dwa =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>