Warzywa faszerowane

Warzywa faszerowane, podobnie jak zapiekanki, wariacji miliony. Dzisiaj wersja lekka, tak, aby przed Wielkanocą się nie przemęczać. W naszym przypadku użyłam bakłażana i słodkich papryk jako foremek, bazą farszu została kasza jaglana i pieczarki z dodatkiem szpinaku, cebuli i wydrążonej części bakłażana. Wszystko doprawione tylko solą i pieprzem, ale zrobiło robotę :).

Warzywa można faszerować dowolnie: surowym mięsem mielonym z dodatkiem szpinaku, gotowanym i zmielonym drobiem z włoszczyzną, pęczakiem z suszonymi pomidorami i oliwkami, brokułami zmiksowanymi z tofu, soczewicą z grzybami i tak dalej i dalej, płynąć można na wiele sposobów.

warzywa faszerowane kaszą jaglaną i warzywami

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
  • 2 czerwone papryki
  • 2 bakłażany
  • 1,5 – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Bakłażany przetnij na połówki i wydrąż, tak aby powstała foremka do faszerowania.
  2. Przekrój papryki i usuń gniazda nasienne.
  3. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę.
  4. Wydrążone części bakłażana pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, całość podsmaż.
  5. Dodaj pokrojone pieczarki (w miarę drobno pokrojone, ale nie posiekane).
  6. Gdy woda praktycznie w całości odparuje dodaj na patelnię szpinak, podsmaż całość przez chwilę i dodaj do ugotowanej kaszy jaglanej.
  7. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość.
  8. Nie ma potrzeby dodawania jajka, ponieważ kasza dobrze sklei cały farsz.
  9. Nałóż farsz do wydrążonego bakłażana i przeciętych papryk.
  10. Zapiecz całość w piekarniku przez około 20 minut w 180°C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 × = czternaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>