Warzywa faszerowane, podobnie jak zapiekanki, wariacji miliony. Dzisiaj wersja lekka, tak, aby przed Wielkanocą się nie przemęczać. W naszym przypadku użyłam bakłażana i słodkich papryk jako foremek, bazą farszu została kasza jaglana i pieczarki z dodatkiem szpinaku, cebuli i wydrążonej części bakłażana. Wszystko doprawione tylko solą i pieprzem, ale zrobiło robotę :).
Warzywa można faszerować dowolnie: surowym mięsem mielonym z dodatkiem szpinaku, gotowanym i zmielonym drobiem z włoszczyzną, pęczakiem z suszonymi pomidorami i oliwkami, brokułami zmiksowanymi z tofu, soczewicą z grzybami i tak dalej i dalej, płynąć można na wiele sposobów.
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
- 2 czerwone papryki
- 2 bakłażany
- 1,5 – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 kg pieczarek
- 100 g szpinaku
- 2 cebule
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Bakłażany przetnij na połówki i wydrąż, tak aby powstała foremka do faszerowania.
- Przekrój papryki i usuń gniazda nasienne.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę.
- Wydrążone części bakłażana pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, całość podsmaż.
- Dodaj pokrojone pieczarki (w miarę drobno pokrojone, ale nie posiekane).
- Gdy woda praktycznie w całości odparuje dodaj na patelnię szpinak, podsmaż całość przez chwilę i dodaj do ugotowanej kaszy jaglanej.
- Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość.
- Nie ma potrzeby dodawania jajka, ponieważ kasza dobrze sklei cały farsz.
- Nałóż farsz do wydrążonego bakłażana i przeciętych papryk.
- Zapiecz całość w piekarniku przez około 20 minut w 180°C.