Tzatziki wegańskie

W diecie beznabiałowej, przyjętej z musu a nie wyboru, najbardziej brakuje mi twarogów, jogurtów i maślanek, słowem – kwaśnego nabiału. Nie tak łatwo jest przygotować wegański jogurt sojowy, a kupne są niejadalne. Tym większa była moja radość, gdy eksperyment się powiódł. Tzatziki wegańskie okazały się bezbłędne, w smaku wręcz identyczne, a zdecydowanie zależna grupa testerów oznajmiła zgodnie, że są pyszne i niczego im nie brakuje.

Kolejny utracony smak powrócił. Tzatziki same w sobie są już daniem, ale w kuchni greckiej nadadzą się idealnie do grillowanych i faszerowanych warzyw czy kebabów.

Wiele osób odstrasza tofu, ale powtarzam setny raz, tego się nie je samego, tak jak nie je się surowego mięsa, nawet do tatara potrzeba przypraw, a tofu potrafi dać w odpowiednim towarzystwie naprawdę zaskakujące efekty.

tzatzyki wegańskie

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
  • 200 g tofu białego
  • zielony ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z całej cytryny
  • łyżka kaparów
  • garść pietruszki
  • łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie
  1. Ogórka wraz ze skórką zetrzyj na cienkich oczkach, posól i połóż na sicie.
  2. Po chwili odciśnij wodę.
  3. Tofu umieść w wyższym naczyniu, dodaj sok z cytryny, posiekane kapary i połowę soli.
  4. Całość zmiel blenderem.
  5. Na koniec dodaj pietruszkę i stargo ogórka.
  6. Spróbuj i dopraw pieprzem i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 6 = czterdzieści dwa

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>