Twarożek z nerkowców

Pisałam już wcześniej o skyrze. To taki islandzki wynalazek mleczarski, często produkowany w domach, przypominający jogurt i twarożek na raz. Nie ma co się oszukiwać, nie dla mnie ten mleczny skarb. Jednak nie ma co się poddawać. Skyr obudził we mnie chęć eksperymentu.

Nie raz słyszałam o twarożku wegańskim z nerkowców czy migdałów, ale do wszystkich gotowych produktów byłam nastawiona niechętnie. A to za sprawą lektury składu sera wegańskiego w jednym ze sklepów. A co z wersja domową? Pierwsza próba nie udana. Uznałam, że nie da się z orzechów zrobić twarogu, to tak jakby z kaszy zrobić nutellę ;). Stwierdziłam, że skoro nie mogę jeść nabiału, to należy o twarogu zapomnieć. Jednak czytając o skyrze, tak zatęskniłam, że musiałam spróbować jeszcze raz.

No i wyszło idealnie. Podstawa to dobre proporcje, odpowiednie orzechy i trochę pozytywnego nastawienia. Twarożek z nerkowców wraz ze świeżymi warzywami, kromką żytniego chleba i kubkiem kawy to idealne śniadanie.

twarożek z nerkowców

Składniki
Czas przygotowania: noc + 20 minut
  • szklanka orzechów nerkowca (100 g)
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • kalarepa
  • koperek
  • pietruszka
  • ziarna, np. slonecznika
  • chleb

Przygotowanie
  1. Wieczorem zalej orzechy woda i odstaw.
  2. Następnego dnia wypłucz orzechy i umieść je w malakserze.
  3. Mokre składniki jak sok z cytryny i mleko dodawaj partiami, aby twaróg nie był za kwaśny i za rzadki.
  4. Dodaj sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, łyżkę płatków drożdżowych i 2 łyżki mleka roślinnego.
  5. Całość zmiksuj tak, aby zostały lekkie grudki.
  6. Jeżeli twarożek jest za gęsty dodaj kolejne łyżki mleka i zmiksuj. Oceń sam ile mleka należy dodać, aby konsystencja Ci odpowiadała.
  7. Gdy konsystencja będzie odpowiednia spróbuj twarożku i dopraw go cytryną, jeżeli jest za mało kwaśny, solą i pieprzem. Zauważyłam, że cytryna nie zmienia smaku na cytrynowy, tylko bardziej twarożkowy, pełni role serwatki, więc jeżeli smak Cię nie satysfakcjonuje, dodaj jeszcze cytryny.
  8. Gotowy twarożek przed podaniem, najlepiej jeszcze schłodzić w lodówce.
  9. Podawaj z warzywami i chlebem.

 

Jedna myśl na temat “Twarożek z nerkowców”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 2 = cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>