Kolejną wariacją kuchni Gwatemali na temat tortilli są tostadas, czyli zapiekane tortille z pewną pastą, w oryginale posypane serem, ale bez też da się zjeść. Tortilla rzecz oczywista, no ale co z pastą. Klasyczne trio to guacamole, pasta z czarnej fasoli, czyli frijoles colados, no i sos pomidorowy. Każdym z sosów smaruje się tortille, kładzie kilka krążków cebuli, posypuje serem i zapieka. Na koniec dodatek pietruszki i gotowe.
Tostadas to najprostsza rzecz na świecie, idealna na niespodziewanych gości, czy szybką, konkretna przekąskę. Oczywiście pod warunkiem, że ma się gotowe tortille i pastę z czarnej fasoli, której przygotowania należy zacząć dzień wcześniej.
Oczywiście obkład tostadas to kwestia indywidualna. Zawsze można użyć innej pasty, zamiast cebuli użyć innych warzyw, kiełków czy mięcha. Ważne, żeby smakowało :).
- kilka tortilli (przepis> http://splendorwkuchni.pl/tortilla-kukurydziana/)
- dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- łyżka soku z limonki
- łyżka posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki, sól i pieprz
- pasta z czarnej fasoli (przepis > http://splendorwkuchni.pl/pasta-z-czarnej-fasoli/)
- cebula
- warzywa
- Obrane awokado umieść ze wszystkim składnikami w blenderze i zmiksuj. Gotowe :).
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie.
- Pokrój pomidory i dodaj na patelnię.
- Dopraw papryką, pieprzem i solą.
- Całość smaż, aż pasta będzie gęsta.
- Każdą tortillę posmaruj dowolną pastą i ułóż na niej krążki cebuli.
- Ułóż tortille w nagrzanym piekarniku (góra/dół 180°C) i zapiekaj 5 minut.
- Na koniec ułóż warzywa, kiełki, pietruszkę.