Tortilla kukurydziana

Z Chile daleko nie polecieliśmy, bo aż do Gwatemali. Oto kilka faktów z kuchni Gwatemalskiej. Gwatemala słynie z produkcji kawy i eksportu na cały świat. Ale tak to już jest, że świat jest pełen sprzeczności. Mieszkańcy Gwatemali, w przeciwieństwie do Europy, nie należą do koneserów kawy, piją dziwną wersję tego napoju – bardzo słabą i mocno słodzoną. No cóż, można i tak. Drugim zaskakującym faktem jest to, że Gwatemalczycy nie przepadają za pikantną kuchnią. Używają oczywiście papryki, ale nie w takich ilościach jak sąsiedzi z Meksyku. Oczywiście jest również wiele cech wspólnych dla tego regionu świata. W kuchni gwatemalskiej używa się bardzo dużo warzyw i owoców, często jedzonych samodzielnie jako przekąski. Podobnie jak w Meksyku czy Chile, gwatemalczycy zajadają się fasolą, pomidorami, kukurydzą, bananami i platanami, ryżem i kurczakiem, ale przede wszystkim tortillami.

Tortilla kukurydziana w Gwatemali spożywana jest do każdego posiłku. Przygotowywana jest wyłącznie przez kobiety, z mąki kukurydzianej, wody i oliwy. Serwowana jest zarówno do śniadania, jako przekąska, albo część obiadu wraz z ziemniakami i ryżem, co już jest dość ciekawe.

Aby nie być posądzanym o seksizm, nasze tortille przygotował Adam, ja je uwieczniłam i pochłonęłam. Skoro Gwatemala na tortilli stoi, dzisiaj przepis na same placki, w dniach kolejnych przedstawimy kilka dodatków, uzupełnień i zastosowań tortilli.

tortilla kukurydziana

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • 300 g mąki kukurydzianej (lub pół na pół mąka pszenna i kukurydziana)
  • 120 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Dodaj oliwy i zagnieć.
  3. Zagniatając powoli dodawaj wody, ciasto ma być zwarte, nie lejące czy rozmoczone.
  4. Zagniataj do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na stolnicy na okrągły kształt.
  6. Każdy placek smaż na suchej patelni, aż będzie rumiany.
  7. Gotowe placki układaj jeden na drugim i przykrywaj wilgotną ściereczką, dzięki temu placki nie wyschną.
  8. Podawaj od razu z różnymi dodatkami, albo jako dodatek do obiadu.
  9. Placki można przechowywać w lodówce, przez kilka dni, ale koniecznie szczelnie zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu nie utracą wilgoci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + 6 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>