Z Chile daleko nie polecieliśmy, bo aż do Gwatemali. Oto kilka faktów z kuchni Gwatemalskiej. Gwatemala słynie z produkcji kawy i eksportu na cały świat. Ale tak to już jest, że świat jest pełen sprzeczności. Mieszkańcy Gwatemali, w przeciwieństwie do Europy, nie należą do koneserów kawy, piją dziwną wersję tego napoju – bardzo słabą i mocno słodzoną. No cóż, można i tak. Drugim zaskakującym faktem jest to, że Gwatemalczycy nie przepadają za pikantną kuchnią. Używają oczywiście papryki, ale nie w takich ilościach jak sąsiedzi z Meksyku. Oczywiście jest również wiele cech wspólnych dla tego regionu świata. W kuchni gwatemalskiej używa się bardzo dużo warzyw i owoców, często jedzonych samodzielnie jako przekąski. Podobnie jak w Meksyku czy Chile, gwatemalczycy zajadają się fasolą, pomidorami, kukurydzą, bananami i platanami, ryżem i kurczakiem, ale przede wszystkim tortillami.
Tortilla kukurydziana w Gwatemali spożywana jest do każdego posiłku. Przygotowywana jest wyłącznie przez kobiety, z mąki kukurydzianej, wody i oliwy. Serwowana jest zarówno do śniadania, jako przekąska, albo część obiadu wraz z ziemniakami i ryżem, co już jest dość ciekawe.
Aby nie być posądzanym o seksizm, nasze tortille przygotował Adam, ja je uwieczniłam i pochłonęłam. Skoro Gwatemala na tortilli stoi, dzisiaj przepis na same placki, w dniach kolejnych przedstawimy kilka dodatków, uzupełnień i zastosowań tortilli.
- 300 g mąki kukurydzianej (lub pół na pół mąka pszenna i kukurydziana)
- 120 ml gorącej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Dodaj oliwy i zagnieć.
- Zagniatając powoli dodawaj wody, ciasto ma być zwarte, nie lejące czy rozmoczone.
- Zagniataj do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na stolnicy na okrągły kształt.
- Każdy placek smaż na suchej patelni, aż będzie rumiany.
- Gotowe placki układaj jeden na drugim i przykrywaj wilgotną ściereczką, dzięki temu placki nie wyschną.
- Podawaj od razu z różnymi dodatkami, albo jako dodatek do obiadu.
- Placki można przechowywać w lodówce, przez kilka dni, ale koniecznie szczelnie zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu nie utracą wilgoci.