Tortilla bezglutenowa

Ostatnio moda na produkty bezglutenowe przerasta wszystko. Trochę mnie to irytuje, ale z drugiej strony dlaczego? Mimo, że ludzie ślepo w to idą, nic o tym nie wiedząc, bezmyślnie poddając się modzie, to w tym akurat przypadku, ma to tylko pozytywne skutki. Eliminacja glutenu z diety, pozytywnie działa nie tylko na ludzi chorych na celiakię, czy posiadających nietolerancję na gluten, na zdrowych również. A dodatkowo wprowadza urozmaicenie w diecie, a przede wszystkim w kuchni. Tak też postanowiliśmy poszaleć i zrobiliśmy bezglutenowe tortille dla leniwych, bez zagniatania, proste jak naleśniki. Do tego grilowany indyk, warzywa i sojowy sos czosnkowy.

Siostra, jest dla ciebie ratunek :).

tortilla bezglutenowa

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • 1 szklanka wody
  • 1 jako kurze
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce mikserem lub trzepaczką.
  2. Rozgrzej patelnię do smażenia beztłuszczowego (np. teflonową).
  3. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana wylewaj ciasto, tak aby powstał cienki placek.
  4. Smaż jak naleśniki z obu stron i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 − pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>