Ostatnio moda na produkty bezglutenowe przerasta wszystko. Trochę mnie to irytuje, ale z drugiej strony dlaczego? Mimo, że ludzie ślepo w to idą, nic o tym nie wiedząc, bezmyślnie poddając się modzie, to w tym akurat przypadku, ma to tylko pozytywne skutki. Eliminacja glutenu z diety, pozytywnie działa nie tylko na ludzi chorych na celiakię, czy posiadających nietolerancję na gluten, na zdrowych również. A dodatkowo wprowadza urozmaicenie w diecie, a przede wszystkim w kuchni. Tak też postanowiliśmy poszaleć i zrobiliśmy bezglutenowe tortille dla leniwych, bez zagniatania, proste jak naleśniki. Do tego grilowany indyk, warzywa i sojowy sos czosnkowy.
Siostra, jest dla ciebie ratunek :).
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
- 1 szklanka wody
- 1 jako kurze
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- sól
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce mikserem lub trzepaczką.
- Rozgrzej patelnię do smażenia beztłuszczowego (np. teflonową).
- Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana wylewaj ciasto, tak aby powstał cienki placek.
- Smaż jak naleśniki z obu stron i gotowe.