Tom yam – ostra tajska zupa

Poszukiwań Tajlandii w Polsce ciąg dlaszy . Tym razem tom yam – ostra tajska zupa. Tom yam to zupa oparta na bulionie, trawie cytrynowej, imbirze, liściach limonki, limonce, cukrze trzcinowym, no i przede wszystkim chilli. Dzięki temu ma charakterystyczny kwaśno-słodki smak, no i mocno palącą moc.

Tom yam powinno palić dwa razy, ale sama nie jestem zwolennikiem najostrzejszych potraw, dlatego z ostrością nie przesadziłam. Zawsze na stole można postawić sambal :).

Zupa sama w sobie jest lekka, ale jeżeli lubicie konkrety, można ją uzupełnić kurczakiem, krewetkami, langustynkami lub np. jak w naszym przypadku, pierożkami wonton. Ostrość można regulować pastą z chilli, słodycz cukrem, a kwaskowatość limonką. Słowem, zupa, którą można dostosować do każdego :).

 

tom yam
tom yam
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 500 ml wody/bulionu
  • 5 łodyg trawy cytrynowej
  • 3 papryczki chilli/pasta z chilli
  • 10 liści kafiru
  • 4 ząbki czosnku
  • dymka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z połowy limonki
  • 7 cm imbiru świeżego
  • świeża kolendra do posypania
  • 2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie
  1. Rozbij twarde części trawy cytrynowej.
  2. Posiekaj papryczkę, cebule i czosnek.
  3. Pokrój imbir w plastry.
  4. Zagotuj bulion/wodę.
  5. Wszystkie składniki (poza mokrymi) umieść w garnku i gotuj 20 minut.
  6. Dopraw zupę sosem rybnym i limonką, ewentualnie pastą chilli.
  7. Z zupy możesz usunąć liście kafiru, poza tym, cała reszta jest jak najbardziej jadalna.
  8. Rozlej zupę do miseczek, dodaj kurczaka/krewetki/pierożki, posyp szczypiorkiem i kolendrą i szamaj :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 1 = jeden

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>