Klasyk wśród klasyków ciast wegańskich. Sernik bez sera, czyli tofurnik w wersji czekoladowej.
Za samym słowem tofurnik nie przepadam, choć sernik bez sera brzmi głupio, więc niech po prostu będzie to piankowe ciasto czekoladowe :). Piankowe o tak, bo wyszło rewelacyjnie. Choć pierwsze próby były smakowe, to jednak troszkę za ciężkie, bardzo truflowate, konkretne i sycące. Tym razem przestudiowałam kilka przepisów, połączyłam je i wyszła mi taka o pianka bardzo czekoladowa, czyli to o co mi dokładnie chodziło.
Spód można zrobić ze wszystkiego. Pasowałby idealnie spód z ciasteczek Speculoos, no ale wszystkie zjedliśmy :), a ja postanowiłam uprzątnąć spiżarkę, to też spód przygotowałam z orzeszków ziemnych i płatków owsianych. Idąc za ciosem, na górę pokruszone orzeszki i truskawki, które kochają czekoladę. No i mamy, idealne ciacho, idealnie na dzień mamy (aprobata była, więc sukces) :).

- 120 g orzeszków ziemnych (około szklanki)
- 60 g płatków owsianych (około ½ szklanki)
- 50 g masła roślinnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 300 g białego tofu
- 400 ml mleka kokosowego
- 120 ml cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki soli
- truskawki
- posiekane orzeszki ziemne
- Płatki i orzeszki umieć w blenderze i z miksuj chwilę, aby lekko rozdrobnić płatki i orzeszki. Absolutnie nie na mąkę :).
- Dodaj do zmiksowanych płatków syropu i mała i całość zagnieć. Powinno wyjść w miarę zwarte „ciasto”.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dno powstałą mieszanką. Najlepiej na rękę nałożyć foliową rękawiczkę, albo zwykły woreczek śniadaniowy, dzięki temu masa się dobrze ubije i nie będzie przyklejała się do rąk.
- Blaszkę schowaj do zamrażalnika.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (gór/dół).
- W misce umieć tofu i wszystkie suche składniki.
- Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę.
- Gdy masa będzie gładka, dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj ponownie.
- Teraz powoli dodawaj mleko kokosowe i całość blenduj.
- Masa powinna być płynna (jak na sernik), ale nie za rzadka.
- Masę wylej na schłodzony spód.
- Piecz w 180°C przez 15 minut, następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 40 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na 30 minut.
- Następnie wyjmij ciasto z pieca. Ciasto będzie wydawało się bardzo elastyczne, wręcz płynne, ale tak nie jest. Ciasto potrzebuje trochę chłodu :).
- Gdy ostygnie umieść je w lodówce.
- Po 2 godzinach powinno być gotowe, choć najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce i wyjąć godzinę przed pałaszowaniem.
- Górę posyp orzeszkami i truskawkami.
- Smacznego :).