Tofurnik czekoladowy

Klasyk wśród klasyków ciast wegańskich. Sernik bez sera, czyli tofurnik w wersji czekoladowej.

Za samym słowem tofurnik nie przepadam, choć sernik bez sera brzmi głupio, więc niech po prostu będzie to piankowe ciasto czekoladowe :). Piankowe o tak, bo wyszło rewelacyjnie. Choć pierwsze próby były smakowe, to jednak troszkę za ciężkie, bardzo truflowate, konkretne i sycące. Tym razem przestudiowałam kilka przepisów, połączyłam je i wyszła mi taka o pianka bardzo czekoladowa, czyli to o co mi dokładnie chodziło.

Spód można zrobić ze wszystkiego. Pasowałby idealnie spód z ciasteczek Speculoos, no ale wszystkie zjedliśmy :), a ja postanowiłam uprzątnąć spiżarkę, to też spód przygotowałam z orzeszków ziemnych i płatków owsianych. Idąc za ciosem, na górę pokruszone orzeszki i truskawki, które kochają czekoladę. No i mamy, idealne ciacho, idealnie na dzień mamy (aprobata była, więc sukces) :).

tofurnik czekoladowy
tofurnik czekoladowy
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia + 3 godziny studzenia
Składniki na okrągła blaszkę 18 cm.
Spód:
  • 120 g orzeszków ziemnych (około szklanki)
  • 60 g płatków owsianych (około ½ szklanki)
  • 50 g masła roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
Masa:
  • 300 g białego tofu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 ml cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki soli
Góra:
  • truskawki
  • posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie
Spód:
  1. Płatki i orzeszki umieć w blenderze i z miksuj chwilę, aby lekko rozdrobnić płatki i orzeszki. Absolutnie nie na mąkę :).
  2. Dodaj do zmiksowanych płatków syropu i mała i całość zagnieć. Powinno wyjść w miarę zwarte „ciasto”.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż dno powstałą mieszanką. Najlepiej na rękę nałożyć foliową rękawiczkę, albo zwykły woreczek śniadaniowy, dzięki temu masa się dobrze ubije i nie będzie przyklejała się do rąk.
  4. Blaszkę schowaj do zamrażalnika.
Masa:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (gór/dół).
  2. W misce umieć tofu i wszystkie suche składniki.
  3. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę.
  4. Gdy masa będzie gładka, dodaj roztopioną czekoladę i zmiksuj ponownie.
  5. Teraz powoli dodawaj mleko kokosowe i całość blenduj.
  6. Masa powinna być płynna (jak na sernik), ale nie za rzadka.
  7. Masę wylej na schłodzony spód.
  8. Piecz w 180°C przez 15 minut, następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 40 minut.
  9. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na 30 minut.
  10. Następnie wyjmij ciasto z pieca. Ciasto będzie wydawało się bardzo elastyczne, wręcz płynne, ale tak nie jest. Ciasto potrzebuje trochę chłodu :).
  11. Gdy ostygnie umieść je w lodówce.
  12. Po 2 godzinach powinno być gotowe, choć najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce i wyjąć godzinę przed pałaszowaniem.
  13. Górę posyp orzeszkami i truskawkami.
  14. Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


2 − = jeden

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>