Tatar z łososia

Ten tydzień zaczynamy inaczej, mianowicie bez chleba. Japonię dość dobrze poznała moja siostra i z jej relacji wynika, że Japończycy jedzą coś w rodzaju mlecznego chleba tostowego, ale i tak rzadko. Głównie ryż, w każdej postaci. Tak więc chleba nie pieczemy, a jako dodatku użyjemy beznarodowca, taki dziwny wynalazek mi wyszedł, takie bagietkociabaty :).

Na początek miks Japońsko-Polski. Nasz tatar, ale z ryby, mianowicie z łososia. Nigdy nie miałam oporów, żeby zjeść surową rybę (gorzej z patroszeniem i myciem), Adamowi też już przeszło, tak więc surowy łosoś w postaci poszatkowanego mięsa, z dodatkiem szalotki, ogórka kiszonego i kaparów zagościł na naszym stole. Dzieło wspólne.

Ta wersja tatara jest bardzo delikatna, choć wyraźna w maku, dlatego, nie dodaję zbyt dużo dodatków, tak aby nie przyćmić ryby. Dodatkowo łosoś jest wystarczająco tłusty, więc nie wymaga dodatku oliwy, a jedno żółtko w zupełności wystarczy. Jedyne co jest konieczne, to kapary, mam wrażenie, że uzupełniają całość.

Tatar z łososia

Składniki
Tatar:
  • 400 g surowego łososia
  • 1 żółtko
  • 1 szalotka
  • 1 ogórek kiszony (nie za duży)
  • łyżka kaparów
  • sos sojowy
  • pieprz
Dodatki:
  • biały chleb
  • marynowany imbir
  • można i ryż

Przygotowanie
  1. Jeżeli kupiliście łososia ze skóra, to na początku się jej pozbywamy. Jeżeli są ości, również należy je usunąć.
  2. Łososia siekamy ostrym nożem. Nie należy używać maszynki do mięsa, czy blendera.
  3. Przełóż posiekane mięso do miski.
  4. Bardzo drobno posiekaj ogórka (jeżeli ma grubą skórę, to najpierw go obierz).
  5. Posiekaj szalotkę i kapary.
  6. Dodajemy żółtko, łyżeczkę sosu sojowego, posiekane kapary, szalotkę i ogórka.
  7. Przypraw pieprzem.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj i spróbuj. Jeżeli jest za mało słone, dodaj jeszcze sosu sojowego.
  9. Szamaj z dowolnymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć − = 5

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>