Tatar z koziołka

Kto nie lubi dobrego mięska, a tatara to już w ogóle. W tym tygodniu wpadł nam smakowity kawałek koziołka. Dla nie zorientowanych. Jak wygląda jeleń każdy wie, jego dziewczyna to łania. Oba zwierzaki są wielkości konia. Natomiast sarna to dziewczyna koziołka, takie dwie mniejsze wersje jelonków. No i właśnie taki koziołek został ustrzelony i trafił do nas. No i co tutaj z niego przyrządzić? No oczywiście, że w pierwszej kolejności tatar. Tak więc bez zbędnych ceregieli prezentujemy tatar z koziołka po wielkopolsku, bo z kiszonym, a nie konserwowym ogórkiem :).

tatar z koziołka

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 0,5 kg udźca z koziołka
  • 2 małe cebulki
  • 3 ogórki kiszone
  • łyżka kaparów
  • 2 żółtka
  • łyżeczka magi
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Mięso posiekaj nożem lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Cebulę i ogórki posiekaj w drobną kostkę.
  3. Kapary posiekaj drobno.
  4. Mięso wymieszaj z dwoma żółtkami, kaparami, magii, pieprzem i solą. Spróbuj i doprawiaj, aż uzyskasz oczekiwany efekt.
  5. Na koniec wszystko podaj, najlepiej ze świeżym pieczywem i oliwą z oliwek lub masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 5 = dwa

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>