Tapas – orzechowe pulpeciki

O tapasach i filozofii ich spożywania już pisałam. Teraz rozpłynę się na temat orzechowych pulpecików.

Tapasowe pulpeciki, to nie byle jakie pulpety. To idealny dodatek do wina, a poznaliśmy go w naszej małej Hiszpanii w Poznaniu, dokładniej w PikaPika. Dostajemy je za każdym razem do karafki wina, pałaszujemy od razu. Migdałowe lub pomidorowe, zawsze pyszne. Ostatnimi czasy Hiszpanie byli na tyle mili i przepisem na owe pulpeciki podzielili się ze światem. Kilka modyfikacji i orzechowe pulpeciki na krótko ujrzały moją kuchnię.

pulpeciki

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (tym razem użyłam łaty)
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • 1 cebula
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • stara, czerstwa bułka
  • litr bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka posiekana
  • szafran
  • pół szklanki bułki tartej

Przygotowanie
  1. Szafran namocz w bulionie.
  2. Namocz pokrojoną bułkę w mleku. W ciepłym szybciej zmięknie.
  3. Podsmaż cebulkę.
  4. Mięso zmiel, dodaj przyprawy, cebulę, namoczoną bułę (razem z mlekiem) i pietruszkę i całość połącz, najlepiej rękoma. Dodaj chochlę bulionu i wymieszaj raz jeszcze.
  5. Uturlaj jedną kulkę, jeżeli masa jest zbyt miękka, dodaj trochę bułki tartej. Tyle, żeby bez problemu dało się uformować kuleczki.
  6. Do orzechów dodaj dwie łyżki bułki tartej i wymieszaj.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę.
  8. Uformowane pulpeciki poturlaj jeszcze w orzechach, tak, żeby powstała panierka i kładź na patelnię.
  9. Obsmaż pulpeciki krótko z każdej strony.
  10. Gdy będą obsmażone, wlej na patelnię chochlę bulionu i przykryj całość przykrywką.
  11. Duś tak jeszcze 5, 10 minut.
  12. Gotowe :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery × 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>