Tajskie pierożki wonton z marlinem

Pierogi to rzecz, którą ubóstwiam od dziecka. Mogę jeść je tonami (niestety). Początkowo ruskie, z czasem uszka, mięsne, a teraz to już wszystkie pierogi świata. Co kraj to pieróg można rzec. Pielmieni, empanadas, gyoza, warenyky, kołduny, itd. Teraz nadszedł czas na wontony.

Pierożki wonton, niby pochodzą z Chin, ale zajad się nimi cała Azja i to w sumie wnętrze określa ich narodowość. Tajlandia, to ryby, limonka, imbir, to też tak pokombinowałam i wyszły tajskie pierożki wonton z marlinem. Nadzienie to tak indywidualna kwestia, że nie potrzeba na nie przepisu. Łączycie co lubicie, nadziewacie tym ciasto i gotowe :).

A co do ciasta. Pokochałam lepić pierogi. Wiadomo, przy Wigilii i dwusetnym uszku można mieć dość, ale gdy lepicie dosłownie kilkanaście, to i pracy mało, bałaganu tyle co nic, a efekt zachwyca.

Wontony to pierożki z mąki ryżowej i pszennej, gotowane na parze, są delikatne, sycące i lekko kluskowate i zdecydowanie warte spróbowania :).

Tajskie pierożki wonton z marlinem

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
Ciasto:
  • 60 g mąki ryżowej
  • 200 ml wrzątku
  • 150-180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Farsz:
  • 150 g marlina (tuńczyka, dorsza, krewetek, warzyw, tofu, itd.)
  • 5 cm świeżego imbiru
  • garść posiekanej kolendry
  • łyżka soku z limonki
  • posiekana dymka
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Zalej mąkę ryżową wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  2. Po tym czasie dodaj mąkę pszenną (150 g) i sól i całość zagnieć, jeżeli ciasto się klei, dodawaj mąki.
  3. Zawiń ciasto w folie i odstaw na bok.
Farsz:
  1. Posiekaj rybę (lub to czym nadziewasz).
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki.
Pierożki:
  1. Zagotuj wodę w garnku do gotowania na parze.
  2. Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na kwadraty 10×10 cm.
  3. Weź kwadrat ciasta, nałóż farsz na środek i sklej ciasto tuż nad farszem. Dzięki temu u góry zostanie taki wachlarz, pióropusz ciasta.
  4. Kładź pierożki na parę i gotuj około 5 minut.
  5. Można je podawać z zupą tom yum, albo pałaszować same.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem × 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>