Nie wiem czy klopsiki z IKEA mogą być wyznacznikiem szwedzkiego smaku, szczerze wątpię, a przepisów na te kuleczki jest co nie miara. Poniżej moja wersja.
Składniki
Klopsiki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- garść koperku i pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- ½ łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowa
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- kromka pokruszonego chleba razowego
- 100 ml bulionu wołowego
Sos:
- dżem porzeczkowy
- 150 ml bulionu
Przygotowanie
- Posiekaj zioła, zmiel przyprawy. Posiekany czosnek lekko podsmaż na maśle. Połącz mięso z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, ziołami i pokruszonym chlebem. Wyrabiaj masę ręcznie. Powoli dodawaj przestudzony bulion – tak aby masa była sprężysta. Na koniec uformuj kuleczki – mi wyszło 33 :).
- Kuleczki ułóż na foli/papierze/blaszce i odstaw do lodówki na godzinę, żeby stężały.
- Smaż je na patelni przez około 10 minut.
- W rondlu wymieszaj dżem z bulionem i gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Ewentualnie dodaj mąkę, ale ja tego nie lubię.
- Gotowe :).