Szwedzkie klopsiki

Nie wiem czy klopsiki z IKEA mogą być wyznacznikiem szwedzkiego smaku, szczerze wątpię, a przepisów na te kuleczki jest co nie miara. Poniżej moja wersja.

klopsiki szwedzkie-01

Składniki
Klopsiki:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • garść koperku i pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowa
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • kromka pokruszonego chleba razowego
  • 100 ml bulionu wołowego
Sos:
  • dżem porzeczkowy
  • 150 ml bulionu

Przygotowanie
  1. Posiekaj zioła, zmiel przyprawy. Posiekany czosnek lekko podsmaż na maśle. Połącz mięso z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, ziołami i pokruszonym chlebem. Wyrabiaj masę ręcznie. Powoli dodawaj przestudzony bulion – tak aby masa była sprężysta. Na koniec uformuj kuleczki – mi wyszło 33 :).
  2. Kuleczki ułóż na foli/papierze/blaszce i odstaw do lodówki na godzinę, żeby stężały.
  3. Smaż je na patelni przez około 10 minut.
  4. W rondlu wymieszaj dżem z bulionem i gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Ewentualnie dodaj mąkę, ale ja tego nie lubię.
  5. Gotowe :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ dziewięć = 10

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>