Szwedzkie drożdżówki

Kolejne śniadanie, tym razem w szwedzkim stylu. Może jagody by się bardziej nadawały, ale wolę truskawki, a zresztą kto nie był w Szwecji na truskawkach?

Jeżeli chodzi o zdjęcie, to podobnie jak w przypadku bułek z parówką.

Składniki
Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody/mleka sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (najlepiej świeżego)
  • 2 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka roztopionego masła
Owoce:
  • 500 g truskawek
  • otarta skórka pomarańczy

Przygotowanie
  1. W ciepłej wodze lub mleku sojowym rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na 15 minut.
  2. Jedno jajko wbij do miski, dodaj sól, cukier i kardamon, roztrzep je trzepaczką. Dodaj zaczyn drożdżowy i masło i powtórnie wymieszaj trzepaczką. Teraz odstaw trzepaczkę, wsyp mąkę i wyrób ciasto do sprężystości. Odstaw ciasto przykryte ściereczką na godzinę.
  3. Jeżeli używasz mrożonych owoców, to porządnie je odsącz, zetrzyj skórkę z pomarańczy i połącz z truskawkami. Jeżeli są za duże, pokrój je w mniejszą kostkę.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt o około centymetrze grubości. Na cieście rozłóż owoce ze skórką. Teraz zaczyna się brudna robota. Zawiń rogi ciasta do środka tworząc kopertę, następnie zwiń ciasto w rulon. Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj rulon, następnie zwiń w ślimaka.
  5. Tak przygotowane drożdżówki umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Daj im odpocząć na 20 minut.
  6. Piecz drożdżówki w 180°C przez 20 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 4 = dwadzieścia cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>