Kolejne śniadanie, tym razem w szwedzkim stylu. Może jagody by się bardziej nadawały, ale wolę truskawki, a zresztą kto nie był w Szwecji na truskawkach?
Jeżeli chodzi o zdjęcie, to podobnie jak w przypadku bułek z parówką.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml wody/mleka sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu (najlepiej świeżego)
- 2 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- łyżka roztopionego masła
Owoce:
- 500 g truskawek
- otarta skórka pomarańczy
Przygotowanie
- W ciepłej wodze lub mleku sojowym rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na 15 minut.
- Jedno jajko wbij do miski, dodaj sól, cukier i kardamon, roztrzep je trzepaczką. Dodaj zaczyn drożdżowy i masło i powtórnie wymieszaj trzepaczką. Teraz odstaw trzepaczkę, wsyp mąkę i wyrób ciasto do sprężystości. Odstaw ciasto przykryte ściereczką na godzinę.
- Jeżeli używasz mrożonych owoców, to porządnie je odsącz, zetrzyj skórkę z pomarańczy i połącz z truskawkami. Jeżeli są za duże, pokrój je w mniejszą kostkę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt o około centymetrze grubości. Na cieście rozłóż owoce ze skórką. Teraz zaczyna się brudna robota. Zawiń rogi ciasta do środka tworząc kopertę, następnie zwiń ciasto w rulon. Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj rulon, następnie zwiń w ślimaka.
- Tak przygotowane drożdżówki umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Daj im odpocząć na 20 minut.
- Piecz drożdżówki w 180°C przez 20 minut.