Szaszłyki z kaczki

Święta przyniosły kilka kulinarnych książek. Będąc pod wrażeniem „Przepisów i opowieści” szczególnie Pawła Suwały znowu poczułam, że czas wejść do kuchni. Jak zawsze musiałam trochę pozmieniać i dodać coś od siebie, w efekcie powstały szaszłyki z kaczki na modłę arabską. Do tego grillowany bakłażan, beznabiałowe tzatziki i pikantny sos pomidorowy. Nie powiem, kolejny eksperyment, więc i obawy się pojawiły – czy nie będzie mdło, sucho, czy wszystko się skomponuje. Ale wyszło godnie i już oczywiście zniknęło.

szaszłyki z kaczki

Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Porcje: 4
Szaszłyki:
  • 3 piersi z kaczki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry (mielonej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1 łyżeczka kuminu (mielonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (mielonego)
  • 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
  • 6 dojrzałych pomidorów (lub puszka pelati)
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
Bakłażan:
  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie
Sos pomidorowy:
  1. Pomidory obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze razem z suszonymi pomidorami.
  2. W rondlu na oliwie podsmaż sprasowany czosnek i gdy będzie rumiany dodaj do niego zmiksowane pomidory.
  3. Dodaj paprykę i gotuj sos, aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencje.
  4. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem.
Bakłażan:
  1. Pokrój bakłażana w plastry około 1cm grubości.
  2. Oprósz każdy plaster solą, ułóż plastry na sobie i zamknij w woreczku foliowym lub zawiń w folię.
  3. Schowaj bakłażana do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij bakłażana, opłucz i wysusz.
  5. Sprasowane ząbki czosnku zmieszaj z oliwą i solą.
  6. Natrzyj każdy plaster bakłażana oliwą z czosnkiem i smaż na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony.
Szaszłyki:
  1. Kaczkę pozbaw skóry, umyj i osusz.
  2. Pokrój piersi w kostkę jak na szaszłyki.
  3. Przyprawy wymieszaj.
  4. Obtocz każdy kawałek kaczki w przyprawach i nadziej na patyczki.
  5. Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż szaszłyki z każdej strony około 2 minut, aby zamknęły się pory i mięso doszło w środku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


2 − = zero

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>