Święta przyniosły kilka kulinarnych książek. Będąc pod wrażeniem „Przepisów i opowieści” szczególnie Pawła Suwały znowu poczułam, że czas wejść do kuchni. Jak zawsze musiałam trochę pozmieniać i dodać coś od siebie, w efekcie powstały szaszłyki z kaczki na modłę arabską. Do tego grillowany bakłażan, beznabiałowe tzatziki i pikantny sos pomidorowy. Nie powiem, kolejny eksperyment, więc i obawy się pojawiły – czy nie będzie mdło, sucho, czy wszystko się skomponuje. Ale wyszło godnie i już oczywiście zniknęło.
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Porcje: 4
Szaszłyki:
- 3 piersi z kaczki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolendry (mielonej)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka sumaku
- 1 łyżeczka kuminu (mielonego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego (mielonego)
- 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
- 6 dojrzałych pomidorów (lub puszka pelati)
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
Bakłażan:
- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie
Sos pomidorowy:
- Pomidory obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze razem z suszonymi pomidorami.
- W rondlu na oliwie podsmaż sprasowany czosnek i gdy będzie rumiany dodaj do niego zmiksowane pomidory.
- Dodaj paprykę i gotuj sos, aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencje.
- Gotowy sos dopraw solą i pieprzem.
Bakłażan:
- Pokrój bakłażana w plastry około 1cm grubości.
- Oprósz każdy plaster solą, ułóż plastry na sobie i zamknij w woreczku foliowym lub zawiń w folię.
- Schowaj bakłażana do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij bakłażana, opłucz i wysusz.
- Sprasowane ząbki czosnku zmieszaj z oliwą i solą.
- Natrzyj każdy plaster bakłażana oliwą z czosnkiem i smaż na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony.
Szaszłyki:
- Kaczkę pozbaw skóry, umyj i osusz.
- Pokrój piersi w kostkę jak na szaszłyki.
- Przyprawy wymieszaj.
- Obtocz każdy kawałek kaczki w przyprawach i nadziej na patyczki.
- Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż szaszłyki z każdej strony około 2 minut, aby zamknęły się pory i mięso doszło w środku.