Szarlotka z bezą na kruchym

Nastała jesień, więc i czas na jabłka, dynie i inne bulwy. Na pierwszy rzut wzięliśmy jabłka, a jak jabłka to i szarlotka musi być. Szarlotek i jabłeczników jest cała masa, ale jedną z naszych ulubionych jest szarlotka z bezą na kruchym cieście. Niby prosta rzecz, a w jesienny wieczór z grzanym cydrem pasuje idealnie, do tego koc, dobry film i od razu lepiej na tym świecie się robi.

szarlotka z bezą na kruchym

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut pracy + 60 minut w lodówce + 45 minut pieczenia
kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 zółtka
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek do pieczenia, czyli twardych, słodko-kwaśnych: np. szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
beza:
  • 3 białka
  • 150 g drognego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Kruche ciasto:
  1. Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto kruche.
  2. Z ciasta uformuj kulkę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
  3. Wyjmij ciasto, umieść je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na kształt koła o grubości 2-3 mm.
  4. Wysmarowaną blaszkę lub tartownicę wyłóż ciastem i schowaj na kolejne 30 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie nakłuj ciasto widelcem w kilkunastu miejscach, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kamyczkami do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200ºC (termoobieg).
  7. Piecz ciasto przez 15 minut, a następnie 3 minuty bez papieru, aby ciasto się zrumieniło.
  8. W międzyczasie przygotuj nadzienie i bezę (przepis niżej).
  9. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie.
  10. Następnie wyłóż bezę.
  11. Całość piecz jeszcze 25 minut w 170ºC (termoobieg).
Nadzienie jabłkowe:
  1. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę o ściance około 1cm.
  2. Na patelni rozgrzej masło.
  3. Dodaj jabłka i cynamon i smaż całość około 10 minut, aby jabłka zmiękły.
Beza:
  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier.
  3. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i całość dobrze wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 × osiem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>