Szafranowe risotto z owocami morza

Wiem, że może jestem monotonna, ale risotto mogę jeść na okrągło. Jest to tak uniwersalne danie, że obojętnie co do niego dodasz, zawsze wyjdzie rewelacyjnie. Dzisiaj szafranowe z owocami morza. Szafran poza charakterystycznym smakiem, dodaje pięknego koloru całości.

Mogę już chyba zapowiedzieć, że w przyszłym tygodniu wybieramy się do Rzymu. Będziemy jeść, próbować i smakować. Skontrastuję moje risotto w jego ojczyźnie. Mam nadzieję, że nie jestem taka najsłabsza w tym daniu :).

Naszą wyprawę oczywiście opublikujemy po powrocie, a dla mniej cierpliwych relacja dzień po dniu na fb :).

Szafranowe risotto z owocami morza

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
  • szklanka ryżu arborio
  • 500 g różnych owoców morza (małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 0,5 – 1 l bulionu
  • ¼ łyżeczki szafranu
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Szafran namocz w bulionie.
  2. Na patelni podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek.
  3. Dodaj ryż i gdy wchłonie masło wlej na patelnię wino.
  4. Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
  5. Przestań dodawać bulion gdy ryż będzie miękki.
  6. Całość dopraw sola i pieprzem i wsyp owoce morza.
  7. Przykryj całość przykrywką i duś 4 minuty.
  8. Dodaj pietruszkę i całość wymieszaj.
  9. Idealnie smakuje z winem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− dwa = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>