Wiem, że może jestem monotonna, ale risotto mogę jeść na okrągło. Jest to tak uniwersalne danie, że obojętnie co do niego dodasz, zawsze wyjdzie rewelacyjnie. Dzisiaj szafranowe z owocami morza. Szafran poza charakterystycznym smakiem, dodaje pięknego koloru całości.
Mogę już chyba zapowiedzieć, że w przyszłym tygodniu wybieramy się do Rzymu. Będziemy jeść, próbować i smakować. Skontrastuję moje risotto w jego ojczyźnie. Mam nadzieję, że nie jestem taka najsłabsza w tym daniu :).
Naszą wyprawę oczywiście opublikujemy po powrocie, a dla mniej cierpliwych relacja dzień po dniu na fb :).
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
- szklanka ryżu arborio
- 500 g różnych owoców morza (małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki)
- 3 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki masła
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 0,5 – 1 l bulionu
- ¼ łyżeczki szafranu
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Szafran namocz w bulionie.
- Na patelni podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek.
- Dodaj ryż i gdy wchłonie masło wlej na patelnię wino.
- Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
- Przestań dodawać bulion gdy ryż będzie miękki.
- Całość dopraw sola i pieprzem i wsyp owoce morza.
- Przykryj całość przykrywką i duś 4 minuty.
- Dodaj pietruszkę i całość wymieszaj.
- Idealnie smakuje z winem.