Nadszedł czas na świąteczne wypieki. Pierniki i pierniczki rzecz pyszna, ale samym piernikiem człowiek nie żyje. Za młodu zajadałam się pewnymi pysznymi ciasteczkami, które kupowała mi babcia, w już niestety nieistniejącej cukierni. Od lat ich nigdzie nie widziałam. A jak czegoś nie można dostać, to trzeba samemu to zrobić. Wyszperałam przepis, ciasteczka okazały się być bardzo podobne do niemieckiego wynalazku – zimtsterne, z tą różnicą, że w mojej pamięci nie występuje cynamon. Lekka modyfikacja przepisu i do dzieła. Foremka w kształcie gwiazdki niezbyt się pisała, wyszły kółka :). 20 minut pieczenia i świąteczne ciasteczka migdałowe gotowe. Ciastki im dłużej poleżą tym lepsze, a u nas powiszą, na choince zamiast bombek.
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
około 30 ciasteczek
Ciasteczka:
- 300 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 2 białka
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli
Glazura:
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru pudru
Ozdoba:
- miechunka suszona (np. Puffins)
Przygotowanie
Ciasto:
- Suche składniki ciasteczek dokładnie wymieszaj.
- Dodaj białka (nie ubite) i całość zagnieć.
- Mokre ciasto zawiń w folię spożywcza i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
Glazura:
- Białko ubij z solą na sztywno.
- Pod koniec, wciąż ubijając, dodawaj stopniowo cukru pudru, łyżka po łyżce.
Ciasteczka:
- Wyjmij masę z lodówki.
- Ciasto jest bardzo klejące, więc przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia i umieść je między nimi.
- Teraz łap za wałek i rozwałkuj ciasto na około 0,5 cm grubości.
- Zdejmij papier i wykrawaj gwiazdki.
- W niektórych zrobiłam zagłębienia, aby miechunka lepiej się trzymała, a w niektórych dziurki.
- Posmaruj ciasteczka glazurą, w zagłębianiach umieść miechunkę lub inną jadalna ozdobę.
- Ciasteczka piecz 25 minut w 150ºC (po 10 minutach przykryj ciasteczka folią aluminiowa, aby glazura pozostała biała).