Suszona wołowina

Próbowałam suszonej wołowiny, takiej oryginalnej, amerykańskiej, niestety nie od rdzennego Amerykanina, tylko taką sklepową, ale i tak była niezła. Choć ta domowa o  niebo lepsza, no i nie posiada tych wszystkich dziwnych rzeczy w składzie.

Suszona wołowina to idealna przekąska do piwa czy innego trunku, albo i bez trunku :). Szczęka zaczyna bolec po piątym kawałku, ale wciąga i jemy dalej. Ale można, w końcu wołowina to samo zdrowie. Do tego trochę przypraw i gotowe. Niestety znika o wiele szybciej, niż zajmuje jej przygotowanie :).

Najbardziej popularne wersje suszonej wołowiny to po prostu klasyczna i  teriyaki. Pierwsza jest słona, a druga ma dodatkowo słodko-kwaśny posmak. Ja preferuję tę drugą, ale za jednym razem można przygotować obie wersje. Najważniejsze jednak jest to, aby wybrać jak najlepszą i chudą wołowinę. Nie sądzę, żeby wołowina wytrzymała u Was dłużej niż tydzień, ale na wszelki wypadek ostrzegam. Jeżeli wołowina będzie tłusta, to podczas suszenia tłuszcz nie zniknie, a z czasem zacznie jełczeć, co jest mało smaczne, a w skrajnych przypadkach przekształci się w jad kiełbasiany i nas po prostu zabije. Taka to niebezpieczna przekąska, dla prawdziwych twardzieli :).

SAMSUNG CSC

Składniki
  • 0,5 kg ligawy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml sosu sojowego
  • 100 ml sosu Worchestershire
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • ½ łyżki mielonej papryki słodkiej
  • ½ łyżki mielonej papryki ostrej/chilli/cayenne
Wersja teriyaki:
dodatkowo:
  • 100 ml sosu teriyaki
  • sok z 1 limonki lub łyżka octu winnego
  • łyżka brązowego cukru

Przygotowanie
  1. Mięso potnij na cienkie plastry. Podczas suszenia trochę się skurczą.
  2. Posiekaj czosnek i cebulę.
  3. Umieść czosnek i cebulę w misce, dodaj wszystkie przyprawy i sosy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dołóż do miski mięsko i wymieszaj, tak aby każdy kawałek był pokryty marynatą.
  5. Przykryj misję i odłóż ja do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  6. Wołowinę rozłóż na suszarce do warzyw i susz w zależności od mocy, około 4-6 godzin.
  7. Jeżeli nie masz suszarki, użyj piekarnika. Ułóż mięso na kratce i susz w 70°C przez kilka godzin, aż uzyskasz oczekiwany efekt. Ja wolę taką lekko miękką jeszcze :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 × siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>