Sushi

Na koniec tygodnia serwujemy klasykę, czyli sushi.

Odmian sushi jest od groma, a ich nazwy nie do spamiętania. Myślę, że nie ma co się sugerować nazwami, po prostu pokroić to na co ma się ochotę, ugotować ryż i zwijać, bądź układać wieżyczki. Ma być kolorowo, wesoło, no i smacznie.

My przygotowaliśmy sushi-maki, czyli rolki sushi zwijane na bambusowej macie, które kroi się na 1 cm krążki: futomaki (krążki z algą nori na zewnątrz), uramaki (sushi z algą zawiniętą do środka, a ryżem na zewnątrz), hosomaki (cieniutkie, jednoskładnikowe rolki z algą na zewnątrz); nigiri (łosoś/krewetka na ryżu); pewien rodzaj oshisushi (takie piętrowe sushi: ryż, na to ryba, omlet, wodorosty); onigiri (kulki ryżu z dodatkiem algi) i kilka innych, wymyślonych przez nas :). Dodatkowo przygotowaliśmy swój imbir marynowany, bo skład tego sklepowego nie ma końca, a to przecież tylko imbir, ocet, cukier i woda.

Cały bajer w sushi polega na tym, że łączy w sobie składniki o różnej konsystencji, twardości, kolorze, smaku, a wszystko do siebie pasuje. Poza przygotowaniem ryżu (ugotowanie i wystudzenie), przygotowanie sushi zajmuje niecałe pół godziny, do tego jest banalnie proste. Więc jak macie ochotę na sushi, do dzieła :).

Sushi
Sushi
Składniki
Czas przygotowania: ryż – 3h (kwestia dokładnego wystudzenia), szykowanie sushi – 30 minut
  • ryż
  • łosoś (surowy, wędzony)
  • tuńczyk (surowy, marynowany)
  • omlet
  • nori (zielone algii)
  • krewetki
  • awokado
  • ogórek zielony
  • sałata
  • szczypiorek
  • rzodkiew
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • wasabi

Przygotowanie
  1. Ryż najpierw dokładnie wypłucz, tak aby woda była klarowna.
  2. Ugotuj ryż w proporcji 1:1 z wodą. Gotuj przez 10 minut, na małym ogniu pod przykryciem, po czym zestaw z palnika na 10 minut, nie odkrywając przykrywki.
  3. Przełóż ryż do miski i mieszając polej go mieszanką octu, soli i cukru (4 łyżki octu, łyżka cukru, pół łyżeczki soli). Dwie łyżki mieszanki wystarczą na jeden kubek ryżu.
  4. Następnie odstaw ryż do wystygnięcia.
  5. Potnij rybę w paski, warzywa również.
  6. Gdy ryż wystygnie, rozłóż na macie do zwijania płat nori, nałóż cienką warstwę ryżu (pozostawiając 2 cm brzegu wolnych), następnie układaj to na co masz ochotę.
  7. Zwiń rolkę za pomocą maty, lekko zwilż wolny brzeg nori, żeby skleić rolkę.
  8. Dociśnij matą rolkę i potnij ją na krążki.
  9. W przypadku uramaki, na macie połóż folię spożywczą, następnie ryż, nori i składniki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć + = 13

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>