Surówka z młodej kapusty to ulubiona surówka mojego taty, nic w tym dziwnego, jest pyszna, soczysta i taka świeża, a jej przygotowanie (to akurat czyni mama, więc tym bardziej jest to ulubiona surówka taty) zajmuje chwilę. Nie ma się co rozpisywać: młoda kapusta, szczypior i koperek, sól, pieprz i łyżka oliwy i octu winnego.
Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, dajmy na to z zsiadłym mlekiem.
Składniki
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 6
- główka młodej kapusty
- duży pęczek koperku
- duży pęczek szczypiorku wraz z dymką
- łyżka octu winnego, białego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Kapustę posiekaj, zmieszaj z pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem.
- Dodaj oliwy, dopraw octem, solą i pieprzem.
- Całość weź w swoje ręce i ugnieć, tak aby kapusta zmiękła i puściła soki.
- Gotowe :).