Suflet kokosowo-ryżowy

Tak mnie naszło, zrobię suflet. Nigdy nie robiłam, słyszałam, że trudne i opada i w ogóle. Wyzwanie podjęte. Na Karaibach używa się sporo kokosu. Wiem, wiem, jestem uczulona na kokos. No ale czasem człowiek ma ochotę zrobić coś dla innych, nie tylko dla siebie, a jeżeli macie ochotę, to suflet bez kokosa też będzie pyszny :).

Mam wrażenie, że jeżeli się bardzo czymś przejmuję, denerwuję, to mi to nie wychodzi. A jak z góry stwierdzę, że coś mi wyjdzie, to tak się po prostu dzieje. Magia pozytywnego myślenia ;), albo jedzenie nie lubi nerwowej atmosfery. No i tak podeszłam do sufletu. Co ma nie wyjść, najwyżej się powtórzy, a Adam i tak się ucieszy.

No i wyszedł :). To jest prostsze niż myślałam, wręcz banalne. Jedynie należy przestrzegać kilku prostych zasad: porządnie rozgrzać piec, składniki wyjąć trochę wcześniej z lodówki, żeby nie były super zimne, dobrze ubić białka, ale ich nie przebić, no i się nie stresować i nie spieszyć. Tyle. Najlepiej na czas pieczenia w ogóle odejść od pieca, nie patrzeć, samo się zrobi :).

Suflet kokosowo-ryżowy

suflet kokosowo-ryżowy

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g białego ryżu
  • łyżka masła
  • 500 ml wody
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru (drobnego)
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie
  1. W garczku zagotuj wodę z wiórkami kokosowymi.
  2. Gotuj 10 minut.
  3. Przecedź kokos i wodę przez sito na gazie. Wody się nie pozbywaj.
  4. Dokładnie wyciśnij gazę, żeby uzyskać jak najwięcej wody.
  5. W wodzie po kokosie gotuj ryż (bez torebki), aż wchłonie całą wodę (około 20 minut).
  6. Pod koniec gotowania dodaj masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.
  7. Przestudź lekko ryż.
  8. Do kokosu dodaj żółtka, sól i gałkę. Całość wymieszaj.
  9. Nagrzej piec do 200°C (góra dół i termoobieg).
  10. Ubij białka ze szczyptą soli. Ubijaj do momentu, kiedy po podniesieniu miksera, wierzchołki białka będą lekko opadać, tworząc haczyki.
  11. Do masy z kokosem dodaj ⅓ białek, tak aby rozrzedzić masę.
  12. Dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie.
  13. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem.
  14. Napełnij kokilki masą do pełna i wstaw do pieca.
  15. Piecz 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ trzy = 6

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>