Suflet czekoladowy

Miałam chęć na czekoladę, a na wszystkim dobrze znanej stronie Moje Wypieki, pojawiło się nowe brownie. Niby bez cukru białego, bez mąki i nabiału. Można rzecz, że bez kalorii, ale bez oszustw. Cukru nie ma, ale jest miód, mąki nie ma, ale są banany, no i czekolada też swoje waży. Słodkie musi ważyć, inaczej nie byłoby takie smaczne ;).

Troszkę jak zwykle pozmieniałam, upiekłam małe porcje w kokilkach i się udało. Tyle, że moje brownie nie wyglądało jak to ze zdjęcia. Ku mojemu zdziwieniu wyszedł ładny, wyrośnięty i puszysty suflet z płynnym środkiem. Jak zwykle przez przypadek, ale nie zmienia to faktu, że w końcu mi się udało upiec najpyszniejszy deser na świecie: suflet czekoladowy i to nie zawierający śmietany, masła i mleka.

Wariacją sufletu jest środek. Można dołożyć maliny, borówki, krówki, wiśnie, kostki białej lub ciemnej czekolady, orzechy, itd.

suflet czekoladowy
suflet czekoladowy
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
4 porcje:
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej
  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3-4 spore łyżki miodu

Przygotowanie
  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Czekoladę pokrusz i umieść w misce z pozostałymi składnikami (poza białkami).
  3. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Białka ubij na sztywno.
  5. Dodaj białka do masy i delikatnie wymieszaj.
  6. Rozłóż masę pomiędzy 4 kokilki.
  7. Nagrzej piekarnik do 175°C (termoobieg).
  8. Piecz suflety przez 10 minut, potem wyłącz piekarnik i zostaw je jeszcze na 3 minuty w środku.
  9. Podawaj i jedz jeszcze na ciepło :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× dwa = 2

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>