Stek wołowy

Nie ma lipy, czas na stejka :).

Steki nie mają narodowości, jedzą je wszyscy, wszędzie. No ale pierwsze skojarzenie mówi mi: USA, więc niechaj tak będzie. Zresztą, każda okazja do zjedzenia steka jest dobra.

Przepisów na steki jest mnóstwo, różne marynaty, przyprawy czy sposoby smażenia. Już sam wybór mięsa tworzy problemy. A to przecież najprostsza potrawa świata. Kawał mięsa, patelnia i obiad gotowy.

Skupmy się na steku wołowym. Oczywiście najdroższy to ten z polędwicy, ale bez przesady, z rostbefu też smakuje pysznie, a cenowo nie powala. Przyprawy. Mój ulubiony klasyczny, czyli sól i pieprz. Oczywiście taki z marynaty z wina czy miodu też jest pyszny. Smażenie. Najwygodniej na patelni. Teraz powstaje pytanie, ile smażyć, a jaki stopień wysmażenia osiągnąć? Mam wrażenie, że telewizja zrobiła z tego wręcz rytuał. O schabowym tyle się nie mówi, nie debatuje o jego panierce, oleju do smażenia, czy czasie przygotowania, dziwne. A o wiele więcej zachodu nas kosztuje. Mięso trzeba rozbić, panierować w jajku, mące, znowu w jajku i na koniec w bułce. Potem na olej, ale nie za gorący bo spalimy, ani nie za zimny, bo się napije tłuszczu. No i te pryski wszędzie i godzina sprzątania kuchni. A stek nie pryska, nie wymaga panierki i do zmycia mamy patelnie i talerz, koniec. A z wysmażeniem jest jak z gotowaniem jajka na miękko, trzeba wyczuć. Zasada ta sama jak w przypadku każdego kotleta. Nie za duży ogień, bo spalimy. Im dłużej przytrzymacie na patelni tym lepiej wysmażony będzie. Ja preferuję krwisty, taki jak na zdjęciu, to około minuty na każdą stronę. Jeżeli przytrzymacie powyżej 4 minut na każdy boczek, to powinniście uzyskać wysmażony stek.

Do tego brokuł (w postaci pure), bataty upieczone z rozmarynem i trochę zieleninki. Smacznego :).

Stek wołow

Składniki
  • plaster rostbefu (około 200 g)
  • sól i pieprz
Dodatki:
  • brokuł
  • bataty
  • bulion
  • słonecznik
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 2 żabki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Stek:
  1. Umyj i osusz mięso.
  2. Przypraw je sola i pieprzem.
  3. Rozgrzej patelnię. ja używam teflonowej, więc nie dodaję tłuszczu.
  4. Kładź mięso na patelnię i trzymaj w zależności od poziomu wysmażenia. 1 minuta z każdej strony to krwisty stek, po 2 powinien być średnio wysmażony, a po 4 zrobiony.
Dodatki:
  1. Bataty umyj, potnij w plasterki, obtocz w oliwie, soli i rozmarynie.
  2. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Brokuła upiecz w piekarniku (15 minut – 150°C) wraz z nieobranymi ząbkami czosnku.
  4. Upieczonego brokuła zmiksuj z wyciśniętym czosnkiem, posiekaną pietruszką, szczyptą gałki, soli i pieprzu. Dolewaj tyle bulionu, aby puree nie było suche, ale też nie pływało.
  5. Posyp puree uprażonymi ziarnami słonecznika.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 + sześć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>