Spanakopita

Wiele jest nazw na wytrawne ciacha z farszem. Spanakopita to po prostu grecka wersja ciasta filo pełnego szpinakowego nadzienia. Żeby nie było nudno poszłam krok dalej i przygotowałam wersję słodko-słoną. Farsz jest nadal bardzo grecki, choć zaskakujący: feta (wege), miód, oregano i tymianek. Połączenie tak pyszne, że odsłon miało już wiele, np. w towarzystwie bakłażana jako tarta, czy jako wytrawno-słodkie gofry.

Można również przygotować takie ciastka z ciasta francuskiego lub jako kruche cisteczka z nadzieniem, tarty, naleśniki, gofry, drożdżówki. Możliwości miliony, ale gwarantuję, że jak spróbujecie, będziecie do tego połączenia wracać.

Spanakopita inaczej

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 300 g fety
  • 3 łyżki miodu
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżego tymianku
  • masło
  • 8 płatów ciasta filo

Przygotowanie
  1. Fetę wymieszaj z miodem, tymiankiem i oregano.
  2. Płaty ciasta filo przetnij na pół. Otrzymasz 16 arkuszy.
  3. Weź pierwszy płat ciasta, posmaruj go roztopionym masłem i układaj na nim drugi.
  4. Nałóż porcję farszu na środek i załóż boki ciasta na zakładkę. Odwróć paczuszkę i załóż pozostałe ciasto.
  5. Tak postępuj do wyczerpania składników.
  6. Przygotowane paczuszki umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 175°C (aż się zarumienią).
  7. Na koniec każdą paczuszkę posyp oregano i polej miodem.
  8. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 8 = dziewięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>