Sos holenderski

Zawsze chciałam przygotować sos holenderski. W każdym filmie czy programie kulinarnym zwraca się uwagę na to, jakie trudne jest jego wykonanie. Za pierwszym razem próbowałam klasycznie – ubijać żółtka trzepaczką na parze. Klęska. Zabrałam sie za to inaczej i wyszło. Może mój sposób nie jest zgodny ze sztuka kulinarną mistrzów, ale o efekt chodzi :).

Sos świetnie pasuje do jajek, np. w koszulkach.

sos-holenderski-tag

Składniki
  • 4 żółtka
  • 100 g roztopionego i sklarowanego masła
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Przygotuj mikser, ale załóż tylko jedno mieszadło.
  2. Masło podgrzej tak, aby było gorące. Najlepiej w naczyniu z dzióbkiem.
  3. Wbij żółtka do miseczki (ja użyłam plastikowej, w miarę wysokiej), dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz.
  4. Ucieraj żółtka mikserem na najnniższych obrotach, tak aby były puszyste.
  5. Weź masło i nieprzerywając mieszania, wlewaj je do jajek bardzo cieńkim strumieniem.
  6. Gotowe :).
  7. Sos powinien być puszysty, lekki i trochę przypominać budyń.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ siedem = 9

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>