Co zrobić z 15 kilogramów pomidorów? Można przygotować całą masę pyszności, między innymi sok pomidorowy, który tak naprawdę jest efektem ubocznym takich przetworów jak keczup czy marmolada pomidorowa, ponieważ do ich przygotowania używa się wyłącznie miąższu pomidorów, a soki i gniazda nasienne się usuwa. A że nie lubimy wyrzucać, to właśnie z tych odpadów przygotowaliśmy sok. Pyszny, słodki i orzeźwiający, najlepszy pity zaraz po przygotowaniu i ostudzeniu oczywiście.
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
- 2 kg pomidorów lub gniazda nasienne i sok po przygotowaniu keczupu
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Pomidory parzymy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę.
- Pomidory i sól umieszczamy w garnku, gotujemy kilka minut i odstawiamy do przestudzenia.
- Gdy pomidory lekko się przestudzą, całość miksujemy blenderem i jeżeli ktoś woli, przecieramy przez sito.
- Doprawiamy pieprzem i studzimy.