Domowy majonez to idealny dodatek do burgerów, mięsnych lub roślinnych, no i zawsze smakuje lepiej, niż ten kupny, ale co zrobić jak pod ręką nie ma jajek lub odwiedzi nas weganin? Domowy sojonez! Składniki te same, tylko jajka wymieniamy na mleko sojowe (lub inne roślinne), pracy dosłownie 5 minut, efekt rewelacyjny, a strachu jak przy klasycznym majonezie, że się zważy, nie ma. Nic tylko mikser w dłoń i kręcimy sojonez :).

Składniki
Czas przygotowania: 5 minut
- 150 ml mleka sojowego
- około 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Wlej mleko do wysokiego naczynia i spień je blenderem lub mikserem.
- Dodaj musztardę, sól i ocet i całość zmiksuj.
- Teraz powoli, bardzo cienką strużką wlewaj olej, cały czas miksując.
- Gdy sojonez zgęstnieje i uzyskasz odpowiednią konsystencję skończ miksować.
- Jeżeli będzie za rzadki, dodaj więcej oleju.