Smażone banany w rumie

Chyba każdy pamięta z dzieciństwa smak smażonych bananów. Może kojarzy się jak tani deser, ale dobrze przygotowany, naprawdę dobrze robi :).

Gwatemala słynie z bananów i platanów, no i rumu, dlatego stwierdziłam, że modyfikacja tego klasycznego deseru będzie dobrym pomysłem. Jeżeli macie ochotę na słodszy deser, wybierzcie banany, platany są bardziej wytrawne.

Proponuję smażone banany w rumie na maśle i cukrze trzcinowym. Na koniec karmelizowane orzechy włoskie, gorzka czekolada i oregano. Oregano jest ciekawym dodatkiem. Już jakiś czas temu stwierdziłam, że świetnie pasuje do słodkich dań i deserów. Oczywiście dodatki to kwestia indywidualna, można cukier zastąpić miodem, dodać soku z pomarańczy, albo grubą sól morską.

Przez chwilę chciałam pobawić się we flambirowanie i uwiecznić to na zdjęciu, na szczęście się powstrzymałam, a deser bez tego też smakował świetnie.

smażone banany z rumem

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • 2 mniej dojrzałe banany lub dojrzałe platany
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 40 ml rumu
  • sok z połowy limonki
  • kilka orzechów włoskich
  • pokruszona czekolada
  • liście oregano

Przygotowanie
  1. Banany/platany pokrój na plastry.
  2. Na patelni rozpuść masło i wsyp cukier.
  3. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, ułóż plastry banana/platana i smaż, aż będą rumiane z obu stron.
  4. Na koniec podlej wszystko rumem wymieszanym z sokiem z limonki.
  5. Przełóż owoce na talerz, a na pozostałości na patelni podsmaż orzechy, w razie gdyby nie było już płynu, dolej rumu.
  6. Posyp banany/platany czekoladą, orzechami, oregano i szmaj wspominając dzieciństwo :D.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + 9 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>