Słodki żytni chleb z jabłkiem i śledź

Śledzia każdy zna, ale nie każdy lubi. Nie dziwne, bo śledzia trzeba dobrze zrobić, żeby był zwarty, jędrny i apetyczny. No i śledź nie musi być nudny. Jakiś czas temu natknęłam się na śledzia w wersji słodkiej, na pierniku. Niby dziwne, ale śledzia z rodzynkami każdy jadł, więc w sumie już nie tak obco. Śledź na słodkim żytnim chlebie z jabłkami to taka moja wariacja na ten temat, a do tego sos rémoulade i włala.

Już sam chleb jest ciekawy. Pierwotnie było to żytnie ciasto z jabłkami, ale redukcja cukru spowodowała, że powstał ciekawy chleb żytni, bez potrzeby używania zakwasu i drożdży. Smakuje równie dobrze w każdej wersji samodzielnie/słodko/słono.

Śledź klasyka, najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli macie dobre źródło gotowych, marynowanych śledzi, czemu nie.

Na koniec sos rémoulade. Opcje do wyboru dwie. Dla leniwych – mix gotowego majonezu i musztardy. Dla chętnych przygód przygotowanie sosu od podstaw.

Wszystko złożone razem smakuje zaskakująco dobrze :).

słodki chleb żytni

 

Składniki
Czas przygotowania: od 10 minut do 2 dni
Chleb żytni:
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g cukru muscovado
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Śledzie marynowane:
  • 4 płaty śledzi surowych
  • 150 ml wody
  • 75 ml octu (użyłam winnego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli (chyba, że używasz solonych, to już nie dodawaj soli)
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
Sos rémoulade:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • ½ łyżeczki czerwonego octu winnego
  • pęczek pietruszki posiekanej
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • szparagi
  • kapary
  • rukola
  • cytryna do smaku
  • sól
dodatkowo
  • wstążki jabłka skropione cytryną

Przygotowanie
Chleb:
  1. W rondlu umieść masło, miód i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Przestudź.
  2. Mąkę przesiej z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  3. Jabłko obierz i pokrój w kostkę 1×1 cm.
  4. W misce umieść płynny cukier z miodem i masłem, dodaj wodę i jajko i całość rozmieszaj.
  5. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, ale nie lejącą.
  6. Do ciasta dodaj jabłek i całość umieść w blaszce (20×10 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem.
  7. Piecz ciasto do suchego patyczka przez 40-50 minut w temperaturze 170°C.
Śledzie:
  1. Śledzie opłucz, potnij na kawałki jakie CI odpowiadają.
  2. W rondlu umieść wszystkie pozostałe składniki i całość zagotuj (lepiej pod przykryciem, ponieważ ocet mocno pachnie).
  3. Całość gotuj 8 minut, a następnie ostudź.
  4. Umieść śledzie w słoiku, zalej chłodną zalewą i schowaj do lodówki.
  5. Następnego dnia powinny być gotowe.
Sos rémoulade:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  2. Dopraw solą i pieprzem i schowaj do lodówki.
Całość:
  1. Na chlebie układaj wstążki szparagów skropione cytryną, na nich kawałek odsączonego śledzia, udekoruj sosem, kaparami i listkami rukoli..

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem × = 64

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>