Śledzia każdy zna, ale nie każdy lubi. Nie dziwne, bo śledzia trzeba dobrze zrobić, żeby był zwarty, jędrny i apetyczny. No i śledź nie musi być nudny. Jakiś czas temu natknęłam się na śledzia w wersji słodkiej, na pierniku. Niby dziwne, ale śledzia z rodzynkami każdy jadł, więc w sumie już nie tak obco. Śledź na słodkim żytnim chlebie z jabłkami to taka moja wariacja na ten temat, a do tego sos rémoulade i włala.
Już sam chleb jest ciekawy. Pierwotnie było to żytnie ciasto z jabłkami, ale redukcja cukru spowodowała, że powstał ciekawy chleb żytni, bez potrzeby używania zakwasu i drożdży. Smakuje równie dobrze w każdej wersji samodzielnie/słodko/słono.
Śledź klasyka, najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli macie dobre źródło gotowych, marynowanych śledzi, czemu nie.
Na koniec sos rémoulade. Opcje do wyboru dwie. Dla leniwych – mix gotowego majonezu i musztardy. Dla chętnych przygód przygotowanie sosu od podstaw.
Wszystko złożone razem smakuje zaskakująco dobrze :).
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 50 g cukru muscovado
- 150 ml wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 płaty śledzi surowych
- 150 ml wody
- 75 ml octu (użyłam winnego)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli (chyba, że używasz solonych, to już nie dodawaj soli)
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- ½ łyżeczki czerwonego octu winnego
- pęczek pietruszki posiekanej
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- sól, pieprz
- szparagi
- kapary
- rukola
- cytryna do smaku
- sól
- wstążki jabłka skropione cytryną
- W rondlu umieść masło, miód i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Przestudź.
- Mąkę przesiej z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę 1×1 cm.
- W misce umieść płynny cukier z miodem i masłem, dodaj wodę i jajko i całość rozmieszaj.
- Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, ale nie lejącą.
- Do ciasta dodaj jabłek i całość umieść w blaszce (20×10 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem.
- Piecz ciasto do suchego patyczka przez 40-50 minut w temperaturze 170°C.
- Śledzie opłucz, potnij na kawałki jakie CI odpowiadają.
- W rondlu umieść wszystkie pozostałe składniki i całość zagotuj (lepiej pod przykryciem, ponieważ ocet mocno pachnie).
- Całość gotuj 8 minut, a następnie ostudź.
- Umieść śledzie w słoiku, zalej chłodną zalewą i schowaj do lodówki.
- Następnego dnia powinny być gotowe.
- Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Dopraw solą i pieprzem i schowaj do lodówki.
- Na chlebie układaj wstążki szparagów skropione cytryną, na nich kawałek odsączonego śledzia, udekoruj sosem, kaparami i listkami rukoli..