Brzmi dziwnie, bardzo. Ser jabłkowy nie ma jednak nic wspólnego z nabiałem. Jest to rodzaj bardzo słodkiego deseru, forma zwartej, jabłkowej marmolady. Podobne słodycze wytwarza się na południowym – wschodzie Europy. Próbowałam tureckich i irańskich cukierków lokum. Jest to galaretka owocowa, mocno zwarta, z kawałkami orzechów czy migdałów. Litewski ser jest bardzo podobny zarówno w smaku i konsystencji.
Nie wiem czy coś podobnego znajdziemy u nas, mam nadzieję, bo uwielbiam takie ciągnące się, gumowate przysmaki. Na szczęście przygotowanie tego deseru nie jest zbyt skomplikowane, a nie ma nic lepszego niż własne słodycze :).
Składniki
- 2 kg jabłek – ja wybrałam kwaśne
- cukier
- garść orzechów lub migdałów – ja wybrałam włoskie
Przygotowanie
- Upiecz obrane jabłka do miękkości.
- Przetrzyj je przez sito i zważ.
- Na każdy kilogram musu należy dodać 200 g cukru.
- Przełóż mus do garnka, dodaj cukier i gotuj mieszając na małym ogniu, do momentu aż masa mocno zgęstnieje i zmieni kolor na ciemny bursztyn (około 30 minut). Uważaj, bo masa łatwo się przypala.
- Dodaj do masy orzechy i wymieszaj.
- Teraz możecie wybrać dalszą drogę postępowania (druga wydaje mi się łatwiejsza),
Sposób 1:
- Przełóż masę do bawełnianego woreczka (takiego jak do produkcji serów), zawiąż worek i uformuj w spłaszczoną kroplę. Następnie powieś w ciepłym, przewiewnym miejscu. Ser powinien być gotowy po 4, 5 dniach.
Sposób 2:
- Wyłóż masę na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Warstwa masy nie powinna być grubsza niż 1 cm.
- Susz ser w piekarniku w temperaturze od 50°C do 90°C przez kilka godzin, co jakiś czas kontrolując. Wyższa temperatura przypali, a nie wysusz ser. masa powinna być elastyczna.
- Gdy będzie gotowy, pokrój ser w dowolne kształty.
Gotowe 
