Ser jabłkowy

Brzmi dziwnie, bardzo. Ser jabłkowy nie ma jednak nic wspólnego z nabiałem. Jest to rodzaj bardzo słodkiego deseru, forma zwartej, jabłkowej marmolady. Podobne słodycze wytwarza się na południowym – wschodzie Europy. Próbowałam tureckich i irańskich cukierków lokum. Jest to galaretka owocowa, mocno zwarta, z kawałkami orzechów czy migdałów. Litewski ser jest bardzo podobny zarówno w smaku i konsystencji.

Nie wiem czy coś podobnego znajdziemy u nas, mam nadzieję, bo uwielbiam takie ciągnące się, gumowate przysmaki. Na szczęście przygotowanie tego deseru nie jest zbyt skomplikowane, a nie ma nic lepszego niż własne słodycze :).

ser-jabłkowy-TAGwww

Składniki
  • 2 kg jabłek – ja wybrałam kwaśne
  • cukier
  • garść orzechów lub migdałów – ja wybrałam włoskie

Przygotowanie
  1. Upiecz obrane jabłka do miękkości.
  2. Przetrzyj je przez sito i zważ.
  3. Na każdy kilogram musu należy dodać 200 g cukru.
  4. Przełóż mus do garnka, dodaj cukier i gotuj mieszając na małym ogniu, do momentu aż masa mocno zgęstnieje i zmieni kolor na ciemny bursztyn (około 30 minut). Uważaj, bo masa łatwo się przypala.
  5. Dodaj do masy orzechy i wymieszaj.
  6. Teraz możecie wybrać dalszą drogę postępowania (druga wydaje mi się łatwiejsza),
Sposób 1:
  1. Przełóż masę do bawełnianego woreczka (takiego jak do produkcji serów), zawiąż worek i uformuj w spłaszczoną kroplę. Następnie powieś w ciepłym, przewiewnym miejscu. Ser powinien być gotowy po 4, 5 dniach.
Sposób 2:
  1. Wyłóż masę na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Warstwa masy nie powinna być grubsza niż 1 cm.
  2. Susz ser w piekarniku w temperaturze od 50°C do 90°C przez kilka godzin, co jakiś czas kontrolując. Wyższa temperatura przypali, a nie wysusz ser. masa powinna być elastyczna.
  3. Gdy będzie gotowy, pokrój ser w dowolne kształty.
Gotowe :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery + = 9

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>