Sękacz

Niedziela, czas na ciacho :).

Wprawdzie nie posiadam paleniska i obrotowego wałka w ogrodzie, ale odkryłam, że sękacz można upiec bez tych wynalazków. W piekarniku, w tortownicy dokładniej. Samo przygotowanie nie jest zbyt trudne, jedynie czasochłonne, ponieważ po włożeniu do pieca, co 5 minut należy dokładać kolejne warstwy ciasta. Sękacz sam się nie upiecze niestety. Mimo to warto. Ciasto jest wilgotne, lekko waniliowe, delikatne i ma widoczne warstwy, choć oryginału wyglądem nie przypomina.

Co prawda ciasto zostało wczoraj zniszczone przez bandę dzikich zwierząt, ale jeden kawałek ukryłam, na deser jak znalazł.

Smacznego.

SAMSUNG CSC

 

Składniki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 150 g mąki krupczatki
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 50 g zmielonych migdałów

Przygotowanie
  1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  2. Dalej mieszając dodaj żółtka, następnie cukier, migdały i mąkę.
  3. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  4. Wysmaruj formę i wylej pierwszą warstwę ciasta (im cieńsza tym lepsza).
  5. Piecz 5 minut, gdy wierzch się zrumieni, wyłóż kolejną warstwę i tak w kółko, aż skończy się ciasto.
  6. Ciasto wyjmij gdy ostatnia warstwa się przyrumieni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


4 − trzy =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>