Niby zwykła kanapka, ale jej złożenie trochę trwało. Wszystkie użyte do niej składniki są na wskroś amerykańskie. Chleb tostowy, kalifornijska szynka, pikle, keczup. Warzywa uznajmy za międzynarodowe :).
Taki domowy chleb tostowy jest nawet zjadliwy. Lekki, puszysty, delikatnie słodki i świetny do zapiekania. Do tego domowa szynka w śliwkach kalifornijskich, łatwa do przyrządzenia i o niebo lepsza od sklepowej. W sumie to przepis na chleb i pieczoną szynkę, ale można i kanapkę dorzucić :).
Składniki
Szynka:
- szynka, najlepiej ze skórą
- 100 g wędzonych śliwek
- łyżka miodu
- liście laurowe
- ziele angielski
- pieprz
- cebula
- marchewka
Chleb tostowy:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 20 g drożdży
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Szynka:
- Zaczynamy jak z rosołem. Do dużego garnka wlej zimną wodę, dodaj przyprawy, poćwiartowaną cebulę i marchew i umieść w nim umytą szynkę.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj.
- W zależności od wagi szynki: 1kg – 1h
- Zmiksuj śliwki z miodem i pieprzem.
- Natrzyj śliwkami ugotowaną szynkę i umieść w rękawie do pieczenia.
- Piecz 30 minut w 160°C.
Chleb tostowy:
- Z drożdży, wody, łyżeczki cukru i mąki przygotuj zaczyn drożdżowy. Odstaw go na 15 minut.
- Mąkę wymieszaj z solą.
- Dodaj do mąki zaczyn i roztopione masło. Zagnieć całość i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto urośnie dwukrotnie, przełóż je do nasmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki. Odłóż pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
- Gdy ciasto wyrośnie na wysokość blaszki, włóż je do pieca i piecz 30-40 minut.